Index Vakbarát Hírportál

Bárki kérhet száz százalékos előleget az uniós pénzre

2016. június 15., szerda 07:25 | aznap frissítve

Ötvenről száz százalékra emelte az uniós támogatási előleg maximális értékét a kormány - írja a Világgazdaság. A lazítás több embert érinthet, mint elsőre látszott, külön engedéllyel szinte bárki élhet a lehetőséggel, a nagyvonalú előleget a magyar államháztartás állja. 

A lazításhoz bele kellett nyúlni a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakra vonatkozó szabályokba. Mostanáig a pályázati keretek több mint felét meghirdették már, de a nyerteseknek egy-másfél évig is eltarthat, míg az ajánlatkéréstől az első brüsszeli számlák kiegyenlítéséig eljut az adott projekt. Addig uniós pénzből csak az infrastruktúra-fejlesztéseknél szokásos 20-30 százalék előlegre volna esély.

A magyar kormány első körben ezt próbálta meg feltornázni 50 százalékra az Európai Bizottságnál, de az unió nem hajlott ilyen nagymértékű előfinanszírozásra, mert fedezet nélküli kifizetésnek tartja. A kormány ennek ellenére ragaszkodott a tervhez, olyan áron is, hogy az előleget a költségvetésből állják akár a támogatás teljes összege erejéig.  

Alapesetben a nyertes pályázók 50 százalék előlegre tarthatnak igényt a támogatási szerződés aláírása után. A plafon legfeljebb egymilliárd forint lehet természetes személy, mikro-, kis-, középvállalkozás, civilszervezet, egyházi jogi személy, nonprofit gazdasági társaság esetében. Ennél többet, 75 százalékot ér, ha kutatás-fejlesztésről van szó. Száz százalékra jogosultak a költségvetési szervek, helyi önkormányzatok, állami cégek, helyi önkormányzatok, köztestületek, ha számláikat a kincstárnál vezetik, vagy az uniós forrásból nyújtott költségvetési támogatások kezelésére a kincstárnál külön fizetési számlával rendelkeznek, vagy ha 500 millió forintnál kisebb a támogatás összege.

A határok azonban nincsenek kőbe vésve, a rendelet alapján bármely nyertes kérhet 50 százaléknál magasabb előleget, ha likviditási tervvel alá tudja támasztani a magasabb előlegigényt, és a kezdeményezést a gazdasági miniszter jóváhagyja. 

Az előleget vissza kell fizetni, ha bebizonyosodik, hogy a támogatást nem rendeltetésszerűen használták, vagy ha egy éven belül nem nyújtanak be igénylést időközi kifizetésre, tehát nincs jele annak, hogy érdemi munka folyna. Ha valaki nem fizeti vissza a megszabott határidőre a jogtalanul felvett előleget, és nem is hajtható be tőle, a kedvezményezett és többségi tulajdonosa adószámának törlését is kezdeményezik.

Rovatok