Index Vakbarát Hírportál

Halványan javultak a gyalázatos építőipari számok

2016. június 15., szerda 09:42

2016 áprilisában az építőipari termelés volumene 29,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, írja a KSH szerdai gyorstájékoztatójában. Ugyanez az adat márciusra 33,9 százalék volt, tehát némiképp javult, de még mindig mélyen alatta marad a teljesítmény a tavalyinak. Az ágazatot továbbra is uniós pénzekből pörgetné az állam, az idei évre közel 500 milliárdnyi infrastrukturális beruházásra írhatnak ki közbeszerzést

A termelés áprilisban mindkét építményfőcsoportban csökkent: az épületek építése 2,7, az egyéb építményeké 52,1 százalékkal. A jelenséget az előző hónaphoz hasonlóan részben az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése, részben a magas bázis okozta. Összesítésben az építőipari termelés volumene az első négy hónapban 28,3%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

A legnagyobb mértékben áprilisban is az út- és vasútépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól, kisebb mértékben, de csökkent az egyéb építmények és a speciális szakágazat termelése is. Az építőipar ágazatai közül egyedüliként az épületek építése ágazat termelése emelkedett, 2,9 százalékkal. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, április végén 17,4 százalékkkal. 

Rovatok