Index Vakbarát Hírportál

Több tízmilliárd a tét a főváros pereiben

2016. június 16., csütörtök 09:28

Több tízmilliárd forintot követelnek a fővárosi önkormányzattól és cégeitől különböző perekben, írja a Népszabadság. Néhány pervesztés megingathatja a 313 milliárdos főösszegű költségvetést, mivel a büdzsében alig vannak tartalékok.

Budapest jelenleg perek tucatjaiban érintett alperesként, ezekben a legnagyobb a tét: 

De a lista még hosszan folytatható, a tíz legnagyobb összegért folyó perben összesen több mint 33 milliárd forintról van szó. A milliárdos tételt nem meghaladó, de érdekesebb ügyek közt ott van a Közgép-Strabag-A-Híd-MML konzorcium a Margit híd felújításához kapcsolódó 691 milliós követelése, illetve a szintén Simicska-érdekeltség Mahir Cityposter pere, amelyben a cég 579 millió forintot kér a hirdetőoszlopok károsodásveszélye miatt. 

Párhuzamosan a fővárosnak is futnak peres követelései, az Alstomtól például az önkormányzat is pereli 8,9 milliárdra a szerelvények késedelmes leszállításáért, a BKV pedig csaknem 150 kisebb horderejű ügyben felperes, ezek között van a sikkasztástól kezdve a rongáláson át a lopásig mindenféle. A fővárosi önkormányzat 1,1 milliárdot követel kartellezésért megbírságol útépítő cégektől, és majdnem közel 1 milliárdot a csepeli szennyvíztisztító kivitelezéséhez kapcsolódó kötbér okán. 

Rovatok