Index Vakbarát Hírportál

A kilábalással is csak a gazdagok jártak jól

2016. június 17., péntek 10:29

Az Egyesült Államok gazdasági kibocsátása már 10 százalékkal magasabb, mint a 2008-ban kitört pénzügyi válság előtt volt, és a konjunktúra várhatóan idén és jövőre is folytatódik.

Hiába muzsikál azonban sokkal jobban a gazdaság egésze a tengerentúlon, mint mondjuk Európában vagy az összes többi fejlett országban: a vagyoni egyenlőtlenségek még a kibocsátásnál is gyorsabban növekednek. 

Erre az OECD figyelmeztetett egy friss jelentésében. A szervezet főtitkára, Angel Gurria szerint a gazdasági kilábalás gyümölcsei egyáltalán nem egyenlően oszlanak el a társadalomban, és különösen a nők és a kisebbségek azok, akiknek relatíve romlik az anyagi helyzete.

Gurria ezzel kapcsán azt mondta, a legjobb recept a helyzet javítására a minimálbér emelése lenne, mert ez máshol is bevált. Emellett az adójóváírások kiterjesztését és az átképzési programok fejlesztését javasolta.

Az amerikai elnök-előválasztási kampányban mindkét demokrata párti induló, Hillary Clinton és Bernie Sanders is jelentős minimálbér-emelést ígért, előbbi 12, utóbbi 15 dollárra növelné a legalacsonyabb órabért. Jelenleg szövetségi szinten 7,25 dollár az óránkénti minimálbér Amerikában, de egyes helyeken ennél jóval magasabbra emelték a hatóságok, Seattle-ben például már elérte a 15 dollárt.

Ugyanakkor a törvényhozás mindkét házában többségben lévő republikánusok elutasítják a minimálbér-emelést arra hivatkozva, hogy az árt a vállalkozásoknak.

Rovatok