Index Vakbarát Hírportál

Jól ment a Lírának és a Librinek

2016. június 21., kedd 09:05

Tavaly tankönyvek nélkül 45,8 milliárd forint volt a teljes magyar könyvkereskedelmi iparág forgalma a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének adatai alapján, ami 3,2 százalékkal több az előző évinél - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A Libri és a Líra is a piaci átlag felett tudott bővülni. A Líra forgalma 5,9 milliárdra, a nyeresége 167 millióra nőtt, és piaci források szerint a Libri-Bookline-csoport már átvette a vezetést a piacon azzal, hogy tavaly sok bevásárlóközpontban megszerezte az Alexandra korábbi üzleteit. A Shopline bekebelezése után a Libri tavaly két kiadóban is érdekeltséget szerzett (Jaffa, Scolar). A beszámoló szerint a kereskedői és a kiadói üzletát együtt 15,9 milliárd forintos forgalom mellett 700 millió forint feletti adózott eredményt hozott össze.

A Matyi Dezső tulajdonában álló, valaha piacvezető Alexandra-csoportról keveset tudni, mivel nem érhetőek el friss adatok a cégről. A Világgazdaság azt írja, hogy a cégcsoportban egykor központi helyet betöltő Pécsi Direkt Kft. felszámolás alatt áll, a nagykereskedelmet ettől a cégtől átvevő, ugyancsak Matyi Dezső tulajdonában álló Könyvbazár Kft. 2014-ben 8,6 milliárdos bevétel mellett 606 millió forintos adózott eredményt könyvelt el.

Rovatok