Index Vakbarát Hírportál

Kezd magához térni az eurózóna

2016. július 1., péntek 12:35

Ötéves mélypontra csökkent a munkanélküliség, a feldolgozóipar pedig éves csúcsot ért az az eurózónában - derült ki az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a legfrissebb adataiból. 

Persze a javuló adatok ellenére az euróövezeti munkanélküliség még így is nagyon magas, 10,1 százalékos volt májusban. De ez a legjobb adat, amit 2011 júliusa óta mértek a valutaövezet tagállamaiban. 

Az EU egészét nézve az állástalanok aránya 8,6 százalék volt, ez legutóbb 2009-ben volt ilyen alacsony. A legalacsonyabb Csehországban volt a munkanélküliség 4 százalékkal, a legmagasabb Görögországban, ahol továbbra is 24,1 százalék. Spanyolországban sem sokkal jobb a helyzet, ott 19,8 százalékon áll a ráta. A legjobban a nagy gazdaságok közül Németország áll 4,2 százalékkal.

Szintén az európai gazdaság erőre kapását jelzi, hogy hathavi csúcsra emelkedett az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye júniusban.

A növekedés elsősorban Németország és Ausztria kiugró teljesítményének volt köszönhető, ahol 2014 februárja és 2011 májusa óta nem tapasztalt magas szintet ért el a feldolgozóipar teljesítményének a növekedése. 

A javuláshoz Olaszország, Spanyolország és Írország is javuló értékekkel járult hozzá, sőt még a görög mutató is javuló értéket mutatott. 

Rovatok