Index Vakbarát Hírportál

10-ből 2 termék nem gyerekbiztos

2016. július 4., hétfő 15:36

A gyerekbiztos zárást igénylő termékek ötöde nem megfelelő a hazai ellenőrzések alapján - derül ki az ÁNTSZ közleményéből.

A boltban kapható fokozottan veszélyes anyagokra és keverékekre szigorú csomagolási előírások vonatkoznak, ezek közül az egyik a legfontosabb, hogy az ilyen termékek esetén úgynevezett gyermekbiztos zárral kell ellátni a csomagolást, hogy a gyerekek a veszélyes vegyszerhez ne férhessenek hozzá.

Mik ezek a termékek?

Gyermekbiztos zárást igénylő termékek lehetnek pl. a konyhai zsíroldók, lefolyótisztítók, oldószerek, WC-tisztítók, rozsdamarók, grillgyújtó folyadékok, háztartási savak, lúgok. Bár egyes előírások esetén alapos mérlegelésre van szükség a megfelelőség megítéléséhez (pl. hogy felkeltheti-e a csomagolás így különösen annak színe, formája vagy éppen a csomagoláson lévő kép, a gyermek figyelmét), addig az osztályozásra vagy a gyengénlátókat figyelmeztető szimbólumra, annak elhelyezésére szigorú és objektív feltételrendszer vonatkozik. A gyermekbiztos zárak megfelelőségét akkreditált vizsgálóhelyek tanúsítják, gyermekek és felnőttek bevonásával végzett, pontosan szabályozott tesztek alapján.

További előírás, hogy az ilyen termékek csomagolása ne legyen összetéveszthető pl. élelmiszerekkel, vagy kozmetikumokkal, és hogy ne keltse fel a gyermekek figyelmét sem. A legveszélyesebb termékek esetén a vakok és gyengénlátók által is kitapintható veszélyjelzést kell elhelyezni a csomagoláson.

A hazai felügyelők összesen 227 célzott ellenőrzést végeztek el hat hónap alatt, amelyek során a fenti előírásoknak való megfelelést vizsgálták a jellemző termékcsoportoknál:

Rovatok