Index Vakbarát Hírportál

Orbán fontos területeket vesz el Lázártól

2016. július 6., szerda 14:26

Gyengülni látszik Lázár János szerepe a kormányban, Orbán Viktor ugyanis új kormánybiztosa kinevezésével egy sor fontos feladatot elvesz a Miniszterelnökséget vezető minisztertől.

Mint az a legfrissebb Magyar Közlönyből kiderült, a Matolcsy György mellől érkező Bártfai-Mager Andrea váltja a nyugdíjba vonuló Németh Lászlónét a Miniszterelnökségen. Csakhogy amíg Németh Lászlóné államtitkár volt és közvetlenül Lázár alá tartozott, az új kinevezéssel lényegében megkerülik a minisztert.

Lázár feje fölött

Bártfai-Mager ugyanis nem államtitkárként, hanem kormánybiztosként veszi át Némethné feladatait, és a most megjelent kormányhatározat szerint Lázár "helyett és nevében" felügyel majd fontos területeket. Bártfai tevékenységét így már nem Lázár János, hanem közvetlenül Orbán Viktor fogja irányítani.

Hogy a lépés mennyire jelent bizalomvesztést, illetve Orbán egyeztetett-e előzetesen Lázárral, arról megkérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert, még várunk a válaszra. Sietségre utalhat ugyanakkor a váltás jogi része. Arról ugyanis, hogy mely területek és cégek tartoznak Lázár tulajdonosi joggyakorlása alá, törvény rendelkezik, az, hogy most egy egyszerű kormányhatározatban húznák ki alóla a szőnyeget törvénymódosítás helyett, inkább a parlamenti nyári szünet kényszerűsége lehet.

Bártfai-Mager önálló titkárságot kap, és ha kormánybiztosként is, de Orbán közvetlen alárendeltjeként lényegében Lázárral egy szintre kerül, miközben egy minisztériumnak is elég feladat és fontos állami cég kerül hozzá.

Lázárnál marad a közigazgatás, az örökségvédelem, vidékfejlesztés, uniós fejlesztések, stratégiai ügyek, uniós ügyek és nemzetpolitika.

MNB-s háttér

Hogy Németh Lászlóné feladatait hamarosan más veszi majd át, arról először Demján Sándor nagyvállalkozó beszélt, aki a takarékszövetkezetek kisebb részét tömörítő OTSZ vezetőjeként Orbán Viktorral konzultált korábban a témában. Júniusban Demján javaslata alapján döntött úgy az Országgyűlés is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankfelügyeleti ellenőrzése alá helyezi a teljes takarékszövetkezeti rendszert. És most MNB-s háttérrel érkezik a szektor minisztériumi felügyelője is.

Míg Németh Lászlónét mindenki úgy könyvelte el, mint Simicska Lajos embere, aki csodával határos módon eddig túlélte Simicska és Orbán szakítását, Bártfai-Mager Matolcsy köréből érkezik a takarékok, a postaügyek, a Magyar Fejlesztési Bank és az állami rezsicég felügyeletére.

Bártfai-Mager 2001 óta dolgozik az MNB-nél, ahol 2005-ig főosztályvezető, majd 2005 és 2007 között a Pénzügyi Stabilitás szervezeti egység vezetője volt, 2011 óta pedig a Monetáris Tanácsának a tagja. (Erről a tagságról természetesen most lemondott, helyére új embert keresnek.) Közgazdász tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen és Moszkvában, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végezte, majd a Postabanknál kezdett dolgozni, először a kockázatkezelési osztályon, majd a vezérigazgató szakmai titkára volt.

Bártfai az MNB-s feladatai mellett még tagja volt a GVH versenytanácsának, 2010-től pedig a Magyar Közlöny Lap és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója. A kormánybiztos férje is dolgozott már a miniszterelnökségen 1998 és 2002 között, 2008-tól pedig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezetője.

Rövidebb póráz

A hírek szerint nem a Némethné-Bártfai-Mager csere az egyetlen húzás, amivel Orbán hatalmat von el a minisztériumokból, a Népszabadság úgy tudja, hogy a nemzeti fejlesztési tárcánál is változtatás lesz, egy hamarosan megjelenő kormányhatározat szerint Homolya Róbertet nevezik ki a közlekedési ügyek kormánybiztosának. Ezzel Homolyát egyértelműen az NFM közlekedéspolitikai államtitkára, a botrányba keveredett Tasó László fölé rendelve.

A cikk megjelenése után néhány órával hivatalosan is kijött a hír az MTI-n: a közúti és kötöttpályás közlekedési infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos feladatok ellátására Homolya Róbertet nevezték ki. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormánybiztos koordinálja majd az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) és az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) forrásokból finanszírozott fejlesztésekkel kapcsolatos állami feladatokat, összehangolja a fejlesztésekben részt vevő államigazgatási szervek és állami vállalatok tevékenységét. Emellett részt vesz a fejlesztésekhez kapcsolódó útügyi műszaki szabályozás - jogszabály, szabvány, műszaki szabályzat - előkészítésében is, írják.

Rovatok