Index Vakbarát Hírportál

Rákkeltő lehet a Kinder csokoládé

2016. július 7., csütörtök 20:01

Több édességben is rákkeltő és mutagén anyagokat talált az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, írja az Independent. A Foodwatch húsz terméket vizsgált be, amelyek közül háromban is olyan anyagot mutattak ki, ami a kőolaj finomításakor szokott keletkezni.

Az egyesével csomagolt Kinder Riegel és a Lindt Fioretto bonbonja mellett a Sun Rice csokoládéfalatkái érintettek az ügyben. A Foodwatch az eredményekről értesítette a gyártókat, és a termékek nyilvános visszavonását javasolta nekik, ám egyik érintett sem vetette le a boltok polcairól az édességeket.

A korábbi Greenpeace-vezetőhöz, Thilo Bodéhoz köthető, fogyasztói jogokat védő szervezet szerint egyenesen felháborító, hogy a gyártók továbbra is árusítják a problémás édességeket, és nem figyelmeztetik a vásárlókat, ezért a fogyasztóknak azt javasolják, hogy kerüljék a megnevezett termékek fogyasztását.

Kinder Riegel (german TV-commercial)

Chilében egyébként épp június végén tiltották be a Kinder tojások (és a Meki Happy Mealje) mellé járó játékokat, az ország ugyanis ezzel szeretné megvédeni a gyerekeket az egészségtelen ételektől. A chilei, hat év alatti gyerekek mintegy harmada túlsúlyos, de Chile a jövőben úttörő szeretne lenni az egészséges táplálkozás támogatásában. A Ferrero természetesen nem örült a döntésnek, és jelezte, hogy panaszt emelne a törvény ellen.

Rovatok