Index Vakbarát Hírportál

Kinyílt a határ, özönlöttek a venezuelaiak

2016. július 11., hétfő 12:43

Venezuelaiak ezrei indultak el a kolumbiai határ felé, hogy a szomszédos országban ételből és gyógyszerből bevásároljanak, amikor nemrég 12 órára megnyitották a határt, amit Nicolas Maduro elnök a környékbeli bűnszervezetek jelentette veszélyre hivatkozva záratott le - írja a BBC. Nagyjából 35 ezer ember léphette át a határt egy hivatalos kolumbiai forrás szerint.

Venezuelában a gazdasági válság annyira eldurvult, hogy sok családnak már az is nehézséget jelent, hogy alapvető élelmiszerekhez hozzájusson. Múlt héten 500 venezuelai nő tört ár a határon, hogy ételhez jusson.

A lezárt határátkelőkön elvileg át lehet menni engedéllyel, de mivel nehéz ilyenhez hozzájutni, az utóbbi időben megnőtt az illegális határátlépések száma. Kolumbiában a venezuelaiak alapvető élelmiszereket, rizst, olajat, lisztet és cukrot vettek - ezekből Venezuelában mind hiány van. A venezuelaiak közül sokan arra panaszkodtak, hogy a venezuelai pénz, a bolivar nagyon leértékelődött, így kevesebb árut tudtak venni. Többen arról is beszámoltak, hogy a kolumbiai boltokban Venezuelából csempészett árut is lehet kapni.

A katasztrofális gazdasági helyzet okairól itt írtunk részletesebben.

Rovatok