Index Vakbarát Hírportál

A Nébih eddig nem talált hibát az olcsó étolajakban

2016. július 14., csütörtök 11:47

Országos ellenőrzés keretében 15 féle étolajat vizsgál a Nébih, a termékek megfeleltek az előírásoknak, jelölési hibát viszont szinte minden külföldi olajnál találtak - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A hivatal az ellenőrzéssorozatot a Magyar Nemzet közérdekű bejelentésére indította. A lap a közelmúltban több, áfacsalás-gyanúsan olcsó étolajat fedezett fel élelmiszerüzletekben, ezért szólt a hatóságoknak. A Nébih a bejelentésben megjelölt olcsó, import finomított étolajok mellett egyéb magyarországi gyártású, alacsonyabb árkategóriába tartozó, saját márkás termékeket és közkedvelt márkákat is ellenőriz.

A biztonsági és minőségi paraméterekre is kiterjedő laboratóriumi vizsgálatokon minden minta megfelelt az előírásoknak, a tisztességtelen forgalmazói magatartásra, a nyomon követhetőséget szolgáló dokumentáció vizsgálata viszont még folyamatban van.

Az ekáer adatai alapján január óta a legnagyobb mennyiségben (24 ezer tonna) Spanyolországból hozott be étolajat 2 vállalkozás Magyarországra. Mintegy 7 ezer tonna érkezett Romániából, 8 vállalkozás révén. A harmadik jelentősebb mennyiséget, csaknem 4 ezer tonnát, 11 cég importálta Ausztriából. Horvátországból 8 vállalkozás vásárolt étolajat, mintegy 3 ezer tonnát.

Az ekáer információi alapján a hivatal a három legnagyobb magyar importőr vállalkozásnál helyszíni ellenőrzést végzett, azok címei azonban csak székhelyszolgáltatók voltak. A helyszíni ellenőrzés akadálya miatt a Nébih a társhatóságok közreműködésével tovább folytatja a vizsgálatot. A Nébih 2008 óta több mint 9000 laboratóriumi vizsgálat során ellenőrizte a magyar étolajpiacon megjelent valamennyi külföldi és magyar gyártású terméket. 

Rovatok