Index Vakbarát Hírportál

500-an utcára kerülnek a Tescótól

2016. július 20., szerda 11:40

Ötszázan kerülnek utcára a Tesco áruházlánctól, a márciusban bejelentett csoportos leépítésben ennyien nem vállaltak, illetve nem kaptak új állásajánlatot a cégtől. Két szakszervezeti vezetőtől is megválna a cég, de ezt az érintettek jogellenesnek tartják, az ügyben várhatóan munkaügyi bíróság dönt majd - írta a Magyar Idők vállalati és szakszervezeti értesülésekre hivatkozva.

A Tesco tavasszal kezdett hatalmas átszervezésbe, az összes hipermarketben csak egyetlen vezetői szint marad a mostani három helyett, központosítják az adminisztrációt, a boltokban egy humánerőforrás-centrumba szervezik. A változások a 112 Tesco-hipermarketet érintik.

A cég korábban azt közölte, hogy az átszervezés során mindenkinek felajánlanak új munkahelyet, bár azt is elismerték, hogy több pozíciót szüntetnek meg, mint amennyit létrehoznak.

A lap a vállalat belső köreiből származó információi szerint a 2700 érintettből 500-an vannak, akik az új feladatkört nem vállalták el vagy nem is ajánlottak fel nekik új pozíciót. Azok, akik nem vállalták az új beosztást, azt mondták, több felelősséggel és kevesebb pénzzel járna a másik munkakör.

A Tesco azt közölte a lappal, hogy a leépítésben érintettek több mint 80 százaléka elfogadta az ajánlatát. Ez nagyjából egybevág a fenti számokkal.

A lap emellett szakszervezeti körökből úgy értesült, hogy a csoportos létszámleépítésben a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) két áruházi képviselőjét is utcára tenné a vállalat, holott az ő feladataik nem szűnnek meg. Annak ellenére, hogy a szakszervezet törvényes úton nem járult hozzá a munkaviszonyuk megszüntetéséhez.

A KDFSZ jogi képviselője közölte a lappal, hogy várhatóan munkaügyi bírósághoz fordul a munkáltatóm kérni fogják a szakszervezettől a hozzájárulást.

Rovatok