Index Vakbarát Hírportál

Megoldódhat az olasz bankok kálváriája

2016. július 25., hétfő 12:29

Nincs rendszerszintű válság az olasz bankszektorban, négy kisebb bankot pedig felvásárolhat az ország befektetővédelmi alapja - hangzott el a hétvégén két fontos nyilatkozat is megjelent ugyanis az olasz bankszektor helyzetével és megsegítésével kapcsolatban - írja a Portfolio.

Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter a G20-ak Brexittel foglalkozó csúcsán a Financial Times beszámolója szerint arról beszélt, hogy nincs rendszerszintű banki stabilitási probléma Olaszországban, jó irányba haladnak, nincs szükség arra, hogy a bankokat a magánbefektetők (kötvényesek, nagybetétesek) pénzéből segítsék meg, és hogy csak néhány elszigetelt válságesetről van csak szó az olasz bankszektorban.

Salvatore Maccarone, a bankközi befektetői garanciát nyújtó Fondo interbancario di garanzia (Fitd) alap első embere pedig az alábbiakról beszélt a hétvégén a Corriere della Sera olasz lapnak: 

Tavaly a Banca Marche, a Banca Etruria, a CariChieti és a CariFe megmentése 3,6 milliárd eurót emésztett fel az olasz bankok által finanszírozott szanálási alapnál, ezek a bankok azt remélik, hogy 1,65 milliárd euró körüli összeget visszanyerhetnek a befizetett összegből.

A fenti nyilatkozatok az olasz bankszektor számára izgalmas hetet megelőzően jelentek meg: pénteken teszik közzé ugyanis az összeurópai banki stressztesztek eredményét, amiből pontosabb képet fog kapni a piac az olasz bankszektor állapotáról, és nagyban befolyásolhatja, milyen esetleges állami bankmentésről állapodik meg Róma Brüsszellel.  Részletesebbenitt írtunk az olasz bankrendszerrel kapcsolatban.

Rovatok