Index Vakbarát Hírportál

Fejenként 115 milliót, összesen 383 milliárdot hajtottak be a NAV-revizorok

2016. július 27., szerda 15:23 | aznap frissítve

Az első fél évben 383 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) új, célzott kiválasztáson alapuló ellenőrzési rendszerével, egy adóhatósági revizor átlagosan 115 millió forintos elmaradást fedezett fel.

Az összeg 12 százalékkal magasabb a tavalyinál, pedig 11 százalékkal kevesebb ellenőrzést végeztek a NAV revizorai - mondta el Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón.

Mindazonáltal a hatóságok szerint az adózók meghatározó része jogkövető ma Magyarországon, ők az első fél évben több mint 6000 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe.

Őket nem akarják zaklatni, ezért inkább célzottan keresik a potenicális csalókat. Ebben segíti őket az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer (ekáer), az online pénztárgépek, a tételes áfa bevallási rendszer és a nemzetközi információcsere.

Tamásné Czinege Csilla elmondta, a kiválasztás eredményességét mutatta, hogy a kiutalás előtti ellenőrzéseknél 85 százalékos a megállapítási arány, míg az utólagos ellenőrzéseknél 60 százalék. Ellenőrzéseknél csaknem 25 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg a revizorok az első hat hónapban, átlagosan 5 millió forinttal többet, mint egy évvel korábban.

A legtöbb visszaélés a láncolatos csaláshoz és a fiktív számlákhoz kapcsolódott, a problémás területek a fakereskedelem, a kávé, csokoládé és más élelmiszeripari termékek, szolgáltatások közül a szoftverfejlesztés, az építőipar és a fuvarozás volt. 

A multinacionális cégek ellenőrzésél a transzferár állt a fókuszban, a vállalatok alapvetően jogkövetők. A hatóság tapasztalatai szerint probléma a szokásos piaci ár meghatározásában szokott előfordulni. Az első hat hónapban 18 milliárd nettó adókülönbözetet tártak fel a revizorok ezeknél a vállalatoknál.

Rovatok