Index Vakbarát Hírportál

A szakácsok fizetése már beérte Nyugat-Európát

2016. július 29., péntek 09:58

Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint ugyan a vendéglátásban munkaerőhiány van, de a szakácsok már keresnek annyit, amennyit Nyugat-Európában. Kovács László, a szervezet vezetője péntek reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy szerinte a szakácsoknak már nem azért érdemes külföldre mennie, hogy ott dolgozzanak, hanem hogy megtanulják a szakmát magas fokon, aztán visszatérjenek Magyarországra, nyugati színvonalon keresni. 

Aki ambiciózus, az Magyarországon is meg tud élni a vendéglátásban

- mondta Kovács. Hogy pontosan mennyien és milyen éttermekben főznek ugyanannyi pénzért, mint a nyugati kollégáik, arra a szervezet vezetője nem tért ki.

A szakácsképzést nem tartja megfelelőnek, mert, mint mondta 20-30-40 éves módszereket próbálnak a gyerekeknek megtanítani minimális érdeklődés mellett.  A szakácsszakma színvonalában viszont ma jobb a helyzet, mint 10 éve, ez azonban annak tulajdonítható, hogy a korábban külföldre ment szakemberek kezdenek visszajönni, ők hozták azt a fellendülést, amire szükség van.

Kovács László arról is beszélt, hogy az új turisztikai ügynökségtől azt várja, hogy nagyobb állami figyelem irányuljon a vendéglátásra.

Rovatok