Index Vakbarát Hírportál

A szőlőtermés tizedét elverte a jég

2016. július 29., péntek 07:27

Hatalmas károkat okoztak az ország szőlőiben a júliusi jégesők. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által közölt statisztikák szerint hatezer hektár szőlőföld károsodott, ez idén és jövőre is meglátszik majd az előállított bormennyiségben. Ezért a szervezet az állami kárenyhítési rendszerben külön eljárást követel, javaslataikkal az agrártárcához fordultak - írja a Magyar Nemzet.

A jégeső pusztítása Magyarország szőlőtermésének mintegy 10 százalékát értintette a HNT kárfelmérése szerint, a legnagyobb Veszprém megyében volt a kár, egyes részeken 50-80 a szőlő százaléka ment tönkre. Brazsil Dávid, a szervezet főtitkára a lapnak elmondta, vannak olyan területek, ahol még levél sem maradt a tőkéken. Szerinte az idei pusztítás - amelyet a globális éghajlatváltozással hoz összefüggésbe - mértéke váratlanul érte a termelőket.

A Földművelésügyi Minisztériumtól Czerván György államtitkár a hét elején a Kossuth rádióban elmondta, jelenleg 24 milliárd forint van félretéve a viharkárosult agrártermelők megsegítésére. Az agrárkár-enyhítési rendszerben a termelők kárenyhítési hozzájárulást fizetnek, amelynek mértéke ültetvény és szántóföldi zöldség esetén hektáronként 3-3 ezer forint, míg egyéb szántóföldi kultúra esetén hektáronként 1000 forint. 

A szőlő- és bortermelők azt szeretnék elérni, hogy az alapon belül hangsúlyosabban jelenjenek meg érdekeik, ezért a HNT intézkedéscsomagot dolgozott ki. A szervezet szerint az időjárás változása miatt a jövőben is várhatók hasonlóan pusztító jégviharok, ezért szükség van a a kárenyhítési rendszer megváltozására, a korábbi, naptári évek mentén történt kifizetés a gazdák számára többé nem jelent megfelelő megoldást. Brazsil Dávid szerint abban mindenesetre egyetért a kormány, az agrárkamara és a HNT, hogy a megelőzésre kell koncentrálni, ehhez azonban országos jégelhárító rendszerre lenne szükség. 

Rovatok