Index Vakbarát Hírportál

A devizahitelekben nem lesz orbánizmus Lengyelországban

2016. augusztus 2., kedd 17:01

A közvetlen kényszerítés helyett közvetett módon próbálja arra ösztönözni a lengyel pénzügyi kormányzat a Lengyelországban működő bankokat a svájci frankban fennálló hitelek átváltására - ez derült ki a piac által nagyon várt, kedden ismertetett törvénycsomagból.

A ténylegesen beterjesztett csomag felpuhult az eredeti tervekhez képest,

amelyekben sajtóhírek szerint kötelezően előírták volna a bankoknak a svájcifrank-hitelek átváltását belföldi valutára, zlotyra. 2007-2008-ban több mint félmillió lengyel vett föl svájci frankban hitelt, mert annak a kamata jóval alacsonyabb volt a zlotyhitelekénél, akárcsak pár évvel korábban Magyarországon. Azóta viszont a svájci frank bő 80 százalékot erősödött a zlotyval szemben, emiatt pedig nagyon megnőttek az adósok terhei, akárcsak pár évvel korábban Magyarországon.

A lengyel  kormány mérlegelte, hogy az Orbán-kormányhoz hasonlóan kötelezővé teszi a bankoknak a frankhitelek átváltását, sőt, a magyar verziónál még durvább tervek is voltak a lengyeleknél, mert a korai tervek szerint az átváltás teljes költségnek felét a bankoknak kellett volna állniuk.  A Nemzetközi Valutaalap viszont óva intette Varsót ettől, mondván, ez a megoldás megingathatja a teljes pénzügyi rendszert. A nemzetközi intézmény ehelyett a bajba került adósok állami megsegítését ajánlotta.

A kedden Adam Glapinski jegybankelnök által ismertetett megoldás szerint jelentősen szigorítják a tőkekövetelményeket azokkal a bankokkal szemben, amelyeknek külföldi valutában denominált hitelek vannak a portfoliójában.

Ezzel megpróbálják rábírni a bankokat arra, hogy tárgyaljanak az adósokkal a hitelek átváltásáról.

Glapinski elnök úgy fogalmazott, ez a megoldás biztonságos a bankszektor számára, és időben elnyújtja az átváltásokat. A lengyel jegybank ugyanakkor nem vár a végtelenségig: ha a bankok nem hajlandók egy éven belül önként átváltani a hiteleket, a kormányzat kötelezővé teheti az átváltást egy általa meghatározott árfolyamon.

Rovatok