Index Vakbarát Hírportál

Bajorország beperelte a Volkswagent

2016. augusztus 2., kedd 16:39

Bajorország kártérítési pert indít a Volkswagen német autógyártó ellen - ezt közölte Markus Söder, a délnémet tartomány pénzügyminisztere kedden Nürnbergben. A pert azért indították, mert az amúgy alsó-szászországi székhelyű autógyártó dízelbotránya - vagyis hogy éveken át csaltak a dízelmotorok tesztjein, amik így sokkal szennyezőbbek voltak, mint azt a törvények megengedték, vagy a cég maga állította - komoly károkat okozott a bajor tartomány nyugdíjalapjának. 

A bajor nyugdíjalap 2015 szeptemberében közel 58 ezer Volkswagen-részvényt tartott a portfoliójában, a botrány miatti viszont nagyjából 700 ezer euró (218 millió forint) árfolyamveszteséget szenvedtek el. 

Hasonló indoklással kártérítési követeléssel készül föllépni a VW ellen többek között az NBIM norvég állami pénzalap és a New York-i közalkalmazottak nyugdíjpénztára is.

A dízelbotrány miatt a Volkswagen ellen különféle indoklással Németországban és szerte a világon indított kártérítési perekben összesen több milliárd eurót követelnek a német autógyártól.

A keddi nap nem volt igazán szerencsés a VW-nek, mert amellett, hogy Bajoroszág beperelte a céget, a dél-koreai kormány visszavonta kedden a cég 80 modelljének típusengedélyét és 14,3 millió eurónak megfelelő pénzbírságot is kiszabott az autók valótlanul feltüntetett üzemi paraméterek miatt.

A Volkswagen, az Audi és a Bentley nem értékesítheti az érintett modelljeit Dél-Koreában mindaddig, amíg a hatóságok újra el nem végzik a szükséges vizsgálatokat, méréseket. Ez általában három hónapig tart, de a Volkswagennél hosszabb is lehet, mert a szöuli kormány hosszú és alapos ellenőrzést ígért. 

A dél-koreai kormány döntése erősen lefékezheti a legnagyobb európai autógyártónak számító VW ázsiai eladásait. A Volkswagen helyi leányvállata több mint megháromszorozták eladásaikat a dízelbotrányt megelőző öt évben. 

A Volkswagen jelezte, hogy túlzottnak tartja a dél-koreai kormány intézkedéseit, és kész bíróság elé vinni az ügyet.

    

Rovatok