Index Vakbarát Hírportál

Tisztítószereket ellenőrzött az NFH

2016. augusztus 2., kedd 09:10

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a háztartásokban leggyakrabban alkalmazott tisztítószerek címkéjén feltüntetett összetevők valóságtartalmát vizsgálta. Az ellenőrzés során 30 terméket vizsgáltak meg, négy termék esetén merült fel kifogás: a Well Done WC tisztító, a Dr. Beckmann foltisztító por, a  Major Domus szuper búvár lefolyócső tisztító és a Clean Pearl Aktív tisztító gél nem felelt meg az előírásoknak.

A laboratóriumi mérések elsősorban arra irányultak, hogy a címkén szereplő összetételi lista megfelel-e a valóságnak, vagyis az ott feltüntetett anyagokból ténylegesen annyi van-e a termékben, mint ami a címkén feltüntetésre került. Többek között ellenőrzésre került a felületaktív-anyagtartalom, a savtartalom és a lúgtartalom is.

A legtöbb WC- és lefolyótisztítónak valamilyen veszélyes anyag a fő tisztító komponense, például sósav, vagy nátrium-hidroxid. Az ellenőrzések ezért kiterjedtek a csomagolások zártságának, a kupakok, záró fedelek ellenőrzésére is, hiszen alapvető, hogy egy kisgyermek semmilyen körülmények között ne férhessen hozzá az ilyen vagy ehhez hasonló anyagokhoz.

A laboratóriumi vizsgálatok 30-féle (10 WC-tisztító, 10 lefolyótisztító, 10 folttisztító), szúrópróbaszerűen kiválasztott terméken kerültek elvégzésre, melyek közül az alábbiakban merült fel kifogás:

Rovatok