Index Vakbarát Hírportál

Kirabolták a tőzsdét, bedőlt a Bitcoin

2016. augusztus 3., szerda 12:25

Közel 120 ezer Bitcoint, azaz nagyjából 65 millió dollárt loptak el a világ egyik legnagyobb Bitcoin-tőzsdéjétől, a kínai Bitfinextől. A kereskedést felfüggesztették, a nyomozás zajlik, a Bitcoin árfolyama pedig nagyot zuhant a hírre - írta a Portoflio.

A mostani lopás az MT Gox, vagyis a világ egykori legnagyobb Bitcoin-tőzsdéjének 2014-végi meglopása óta a legnagyobb sikeres hackertámadás. A most kirabolt kínai tőzsde a világ legnagyobb dollár/Bitcoin tőzsdéje, ahol az elmúlt 30 napban az összes Bitcoin tranzakció 1,6 százalékát bonyolították.

Arról, hogy mi ez az egész Bitcoin dolog, itt írtunk részletesen.

A kriptopénz már hétfőn 6,5 százalékot esett a pletykákra, hogy az egyik nagy tőzsdét meghackelték. Az egyik bizonyíték a támadásra az volt, hogy egy sztenderdizált, biztonságosabb tranzakciós hálózatból (pay to script hash) hirtelen eltűnt nagyjából az utólag elismerthez közeli, 125 ezer darab Bitcoin. Egyébként ilyen, P2SH címeken tárolják a létező Bitcoinok 12,5 százalékát. 

A Bitfinex leállította a kereskedést, és kedden megerősítette, hogy a tőzsdét meglopták, ekkor további 5,3 százalékot zuhant a Bitcoin. Azóta némi korrekció után 540 dollár körül kereskednek a kriptopénzzel.

A Bitfinextől csak Bitcoint loptak el, a dollárban és más eszközökben tartott pénzt nem tudták ellopni, igaz, egyelőre az sem világos, hogy egyáltalán hogyan tudtak ennyi kriptopénzt elemelni a tőzsdétől.

Rovatok