Index Vakbarát Hírportál

Hetek óta előzetesben a magyar ásványvízkirály

2016. augusztus 4., csütörtök 10:02

Hetek óta előzetes letartóztatásban van a legnagyobb magyar ásványvízgyártó, Aquarius-Aqua Kft. ügyvezetője - írja a Figyelő.

A dolog már csak azért is érdekes, mert a 300 fős csoport cégei több milliárd forint támogatást kaptak az utóbbi években. Azt pontosan nem tudni, hogy miért tartóztatták le a tízmilliárdos árbevételű cég vezérét, de jogi képviselője szerint nem a víz- és üdítőital-gyártással, hanem más üzleti tevékenységgel kapcsolatos ügyről van szó. 

Az előzetesben lévő P. Tamás az Aquarius-Aqua Kft. ügyvezetője és résztulajdonosa. Ez a cég pedig albertirsai palackozóüzemének termékeivel a legnagyobb ásványvízgyártónak számít idehaza. Piaci részesedése mintegy 30 százalék, árbevétele meghaladta tavaly a 13,4 milliárd forintot. A hazánkban működő legtöbb élelmiszer-hálózatnál az egyik vagy épp a legjelentősebb beszállító, mint például a Tescónál - olvasható a Figyelőben.

A céggel közös tulajdonosi körhöz tartozik - többek közt - az egyik legnagyobb magyarországi energiaital-gyártónak számító Buszesz Zrt., valamint az a Recy-Pet Hungária Kft. is, amely Karcagon tavaly avatta fel PET-palackokat újrahasznosító üzemét, egyben kutató-fejlesztő bázisát. A 2,8 milliárd forintos beruházást a kormányzat uniós forrásból csaknem 2 milliárd forinttal támogatta. A gyár avatásán Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is részt vett.

A Figyelő megjegyzi: elég ritka, hogy egy jelentős ágazat piacvezető vállalatának ügyvezetője előzetes letartóztatásba kerüljön. Felmerült, hogy az eljárás a kecskeméti számlagyáros üggyel lehet összefüggésben, de ezt a NAV nem kommentálta. P. Tamás ügyvédje szerint az eljárásban érintett üzleti tevékenység "a gyanú felmerülésével meg is szűnt".

Rovatok