Index Vakbarát Hírportál

Miniszterelnökség a Mengyi-botrány kapcsán: Az ilyen ügyek miatt változtattunk a pályázati rendszeren

2016. augusztus 4., csütörtök 17:35

Különös választ küldött a Miniszterelnökség a Mengyi Roland-üggyel kapcsolatos kérdéseinkre. Arra voltunk kíváncsiak, indul-e valamilyen belső vizsgálat a tárcánál az ügyben, és bár az erre való reakciót látványosan elkerülték, a közlemény azért érdekes:

Tanultunk az előző rendszer hibáiból: nem engedhetjük meg, hogy a források ne érjenek célba, hogy egyes érdekcsoportok nyerészkedjenek a forráskihelyezés rendszerén, hogy szélhámosok, következmények nélkül „árulják” nem létező befolyásukat

- írja benne az uniós források elosztásáért felelős legfőbb szerv. Néhány órával korábban a Fidesz-frakció és Mengyi Roland olyan közleményt adtak ki, amelyben egyértelműen tagadták, hogy Mengyinek köze lenne a korrupciós ügyhöz - ezt a Miniszterelnökség sem ismeri el, ugyanakkor figyelemreméltó, hogy válaszadás helyett a korábbi pályázati rendszer hiányosságairól írnak.

A közlemény persze azt is hozzáteszi, hogy a "nem létező" befolyásukat áruló "szélhámosok" kora lejárt, és "a fejlesztési források elosztásának új szabályozásával a kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben". A szélhámosok alatt a Miniszterelnökség a különböző rossz szándékú tanácsadókat és pályázatírókat érti, a politikusok esetleges érintettségét kínosan kerüli, így nem ejt szót Mengyiről sem, holott nehéz elképzelni olyan korrupt tanácsadót, aki politikai beágyazottság nélkül sikerrel befolyásolhatja a pénzosztás folyamatát.

Mengyi Roland nevétől csütörtök reggel lett hangos a sajtó, amikor a 168 Óra megszellőztette, hogy a fideszes képviselő érintett lehet egy nagyszabású korrupciós botrányban, amelyben több százmillió forintnyi uniós pénzt próbált meg lenyúlni egy szociális szövetkezetekben utazó érdekcsoport. A botrányról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Rovatok