Index Vakbarát Hírportál

Nem száll le a kiskereskedelemről a kormány

2016. augusztus 4., csütörtök 08:07 | aznap frissítve

További piacbefolyásoló intézkedéseket tervez a kormány a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmében - értesült a Magyar Idők. A több területen újszerű előírásokat tartalmazó javaslatok várhatóan kora ősszel kerülnek a kabinet elé, és érintik többek között a munkaerőhiány kérdését is.

Annak ellenére, hogy Brüsszelben szinte valamennyi kereskedelmi rendelkezés miatt kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, a vasárnapi boltzár pedig a belső elégedetlenség miatt bukott el, a kormány nem adja fel a piac befolyásolásának szándékát. Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa a lapnak elmondta: a kormány indokoltnak tartja, hogy tovább csökkentse a hazai vállalkozások versenyhátrányát a kiskereskedelemben.

Szatmáry szerint az újabb intézkedések alapjául "a multiláncokat tisztességesebb adófizetésre ösztönzése" céljából hozott rendelkezés áll, melynek értelmében be kell zárnia annak az 50 milliárd forintnál nagyobb árbevételű vállaltnak, amely két egymást követő évben papíron veszteséget mutat ki. A miniszteri biztos álllítja, a láncok pozitív eredménykimutatása - a vasárnapi boltzár évére vonatkozóan - a bezárás miatti fenyegetettségnek köszönhető, ebből látszik, hogy sikeresek a kormány ilyen irányú intézkedései. 

Bár az említett intézkedés miatt is indult kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen, Szatmáry bízik benne, hogy elég lesz egy kicsit módosítani a jogszabályt, de valamilyen korlátozással fennmaradhat. 

Rovatok