Index Vakbarát Hírportál

Betehet a gazdaságnak az Audi lassulása

2016. augusztus 8., hétfő 07:32

Az ipari teljesítmény legalább a harmadával, a GDP legalább 5 százalékkal esne, a növekedés üteme egy százalékponttal csökkenne Magyarországon az autóipar nélkül, miközben a költségvetési hiány minimum 140 milliárd forinttal emelkedne. Az ország jelentős járműipari kitettsége miatt igencsak kockázatos a gazdaságpolitika szempontjából, hogy az Audi lassítana a tempón az év végétől – írta a Világgazdaság.

A lap gyűjtése szerint a járműgyártás

A lap szerint az autóipar elsősorban a foglalkoztatáson keresztül hizlalja az államkasszát, a gyártócégek maguk nem nagyon adóznak, cserébe jellemzően jól fizetett dolgozóik 230 milliárd forint szja-t szurkolnak le, valamint további 40 milliárd áfabevétel származik a költésükből. A Világgazdaság számításai szerint ha az állam e bevételnek csak a felétől esik el, és csak a dolgozók 20 százaléka nem talál állást, az akkor is – az egy közmunkásra költött 1,3 millió forint kiadással számolva – éves szinten több mint 140 milliárd forint kiesés a költségvetésnek.

Az autóipar az utóbbi években gyors ütemben bővült, tavaly egy százalékpontot tett hozzá a GDP-növekedéséhez. Ebből a szempontból tehát nagy érvágás lenne a szektor lassulása, amelyet az Audi ez év végére tervezett lassítása jelent. Amikor legutóbb hasonló történt az Audi-gyárban, annak elég gyorsan meglátszott az eredménye a GDP-adatokon.

Ugyanakkor  a tervezett újabb kecskeméti Mercedes-gyár tovább növelheti a szektor súlyát Magyarországon – igaz, ezáltal a járműipari kitettség még jelentősebbé válna, azaz a gazdaság még inkább függhet néhány nagy gyártócégtől és annak üzleti eredményétől, kilátásaitól. Ez pedig természetesen eléggé sebezhetővé teszi az országot.

Rovatok