Index Vakbarát Hírportál

Életre kelt a bitcoin a nagy lopás után

2016. augusztus 9., kedd 08:52

Már kezd helyreállni a bitcoin árfolyama, miután múlt hétfőn világ harmadik legnagyobb bitcointőzsdéjétől csaknem 120 ezer bitcoint loptak el (ez nagyjából 18 milliárd forintnak megfelelő összeg) - írja a Világgazdaság.

A kínai Bitfinex a támadás miatt szerdán le is állította a kereskedést, majd nem sokkal később bejelentették, hogy az összeg tényleg eltűnt az ügyfelek számlájáról. A tőzsde hosszas egyeztetés után úgy döntött, hogy az ügyfelekre terheli a károkat, tehát az is elveszíti a számláján lévő bitcoinok 36 százalékát, akinek a pénzét nem is érintette a támadás.

Ehelyett viszont minden ügyfél kap egy tokent, amivel nyomon követheti a kárrendezés folyamatát. Elképzelhető, hogy a tokenért cserébe lehet majd megkapni később a most elvesztett pénzt, de az is, hogy a Bitfinex tulajdonosa, az iFinex részvényeire lehet majd őket beváltani.

Az is érdekes, hogy mi volt az oka az árfolyam összeomlásának, ugyanis a normális pénz esetén aligha van egy bankrablásnak túl nagy hatása az árfolyamra. A cikk szerint a bitcoinnál az összeomlás oka éppen az, hogy a bitcoin értékét a bitcoin kereskedelmét lehetővé tevő bankok biztosítják, így ha egy ilyen elbukik, akkor más tőzsdéken is inkább úgy gondolhatják az emberek, hogy egy hagyományos számlán jobb helye lehet a pénznek. Amennyiben viszont elviszik a pénzüket, azzal gyengítik a bitcoin értékét.

Rovatok