Index Vakbarát Hírportál

Porcelánháború: megszüntették a Zsolnay felszámolását

2016. augusztus 10., szerda 15:14

A Zalaegerszegi Törvényszék soron kívül megszüntette a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. elleni felszámolási eljárást - derült ki a cég szerdai közleményéből. 

A döntést néhány nappal azután közölték, hogy a cég kifizette félmilliárdos tartozását, amelyet még a 2000-es évek elején szedett össze. Az adósság rendezése miatt a törvényszék úgy ítélte meg, hogy nem állapítható meg a Zsolnay fizetésképtelensége és nem rendelhető el felszámolás.

A felszámolás megszüntetése elég jelentős győzelem a Zsolnay svájci tulaja számára a pécsi önkormányzattal szemben a márkanévért és a porcelánmanufaktúráért folyó viaskodásban, amelyről itt írtunk bővebben.

Röviden összefoglalva arról van szó, hogy 

A felszámolást egyébként a WHB Vagyonkezelő Kft. kezdeményezte. A Zsolnay-gyár még a 2000-es évek elején halmozott fel komolyabb hiteleket a Magyar Fejlesztési Banknél, amelyet idén megvásárolt az építőipari projektekkel foglalkozó, többek között a Várkert Bazár felújítását is végző West Hungária Bau cégcsoport vagyonkezelője.

A Zsolnay helyzetét ismerők már a Zsolnay következő potenciális tulajdonosaként beszéltek a Paár Attila tulajdonában lévő építőipari vállalatról, de egyelőre a hatalomátvétel biztos nem jön össze. legalábbis nem bírósági úton.

Rovatok