Index Vakbarát Hírportál

Százezreket spórolhatnak a volt árfolyamgátasok

2016. augusztus 10., szerda 11:27

A devizahiteles elszámolás és a forintosítás ugyan csökkentette az árfolyamgátas adósok tartozását és kamatszintjét, ám az eredeti árfolyamgátas szerződési periódust követően akár 15 százalékkal is emelkedhetnek a törlesztőrészletek. Ennek kapcsán a Magyar Nemzeti Bank most arra figyelmezteti az érintetteket, hogy a magasabb törlesztőrészlet önkéntes vállalásával jelentős későbbi terhektől mentesülhetnek, amin százezreket sprólhatnak.

Röviden arról van szó, hogy 

Ez elvileg teljesen jól hangzik, csak hosszabb távon elég bajos lehet.

E lépés kétségtelenül a havi törlesztés átmeneti növekedésével, illetve esetlegesen szerződésmódosítási díj megfizetésével jár (törvény adta kedvezmény viszont, hogy a módosítást nem kell közjegyzői okiratba foglalni, tehát ennek nincs költsége). Cserébe azonban az árfolyamgát 60. hónapja után az adósok elkerülhetik a törlesztőrészletek jelentősebb emelkedését, továbbá a futamidő kitolódásának kockázatát. Terheiket tovább enyhíti, hogy a forintosítás óta eltelt időszakban mérséklődhettek meglévő jelzáloghitelszerződéseik kamatai, s így törlesztésük is - írta az MNB.

Az MNB Fogyasztóvédelmi honlapján részletes tájékoztatót tett közzé, amelyen keresztül tájékozódhatnak az érintett (volt) árfolyamgátas fogyasztók a magasabb törlesztőrészlet vállalásának, illetve a hitel előtörlesztésének lehetőségéről.

Rovatok