Index Vakbarát Hírportál

Tizenötszörös túljelentkezés a szlovák Jaguar-gyárban

2016. augusztus 10., szerda 12:14

Bár csak 2018-ban fog megnyílni, már eddig több mint 43 ezer jelentkeztek munkásnak a Jaguar Land Rover új szlovákiai gyárába. Ah probléma csak az, hogy a gyárban mindösszesen 2800 munkahely lesz

A nyitrai autógyárban létrejövő új munkahelyek iránt érdeklődők tavaly év vége óta regisztrálhatnak, a regisztrációs íveket eddig 43 653-an töltötték ki - írta az MTI a szlovák kormány adataira hivatkozva. Ez a szám több mint tizenötszöröse a betölthető új munkahelyek számának és egyidejűleg arra is utal, hogy az üzemnek vélhetően nem kell szembenéznie a némely elemzők által korábban jelzett munkaerőhiánnyal.

Ebben egyébként sok minden más mellett az is szerepet játszhat, hogy egyre több magyar megy Szlovákiába munkát keresni, mert jóval többet tudnak keresni a szomszédban, mint itthon.

A Jaguar Land Rover a jövő évben kezdi el leendő alkalmazottai kiválogatását nyitrai üzemébe, az ott állást keresők száma addig várhatóan még tovább nő majd. Ez lesz egyébként a negyedik autógyár Szlovákiában, ahol Európában a legmagasabb az egy főre eső gépjárműtermelés.

Az 1,1 milliárd fontos beruházásból megépülő nyitrai üzem gyártószalagjairól a tervek szerint már 2018-ban 150 ezer gépkocsi gördül majd le. Egy ilyen gyártási eredmény mellett a Szlovákiában készülő gépkocsik száma jelentősen túllépheti a jelenleg a gyártáskapacitás határának tartott évi egymilliót, amelyet a jelenleg működő három autógyár - a pozsonyi Volkswagen, a nagyszombati Peugeot-Citroen és a zsolnai Kia - már tavaly elért.

Rovatok