Index Vakbarát Hírportál

Aki megteheti, mondja vissza önként az árfolyamgátat

2016. augusztus 11., csütörtök 10:05

Azok az árfolyamgáttal élő devizahitelesek, akiknek belefér anyagilag, még 2017 tavasza előtt kezdeményezzék pénzintézeteiknél a jelenlegi rögzített árfolyamú törlesztő részleteik emelését, így jelentős összegeket spórolhatnak és elkerülhetik a futamidő hosszabbítást is - javasolta csütörtökön az M1-en Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője, .

Az árfolyamgát rendszerét a devizahitelesek minimum három évre, maximum 60 hónapra vehették igénybe, de jövő tavasszal lejár a 60. hónap. Ez után az ügyfeleknek el kell kezdeniük fizetni a gyűjtőszámlán maradt, illetve a forintosítás miatt felhalmozódott különbözetet, ami együtt jár majd a törlesztők emelkedésével vagy a hitelszerződés futamidejének hosszabbításával.

A jegybank felügyeleti szóvivője szerint, ha az érintettek még a 60. hónap lejárta előtt, önként kezdeményezik a törlesztő részleteik emelését, akkor a törlesztőrészlet jövő tavaszi maximum 15 százalékos növekedése kevésbé terheli majd meg az érintetteket és az esetleges futamidőhosszabbítást is elkerülhetik. 

Rovatok