Index Vakbarát Hírportál

Lejárt csipset árultak az illegális boltban

2016. szeptember 1., csütörtök 11:36

Illegális élelmiszerüzletet zárt be legutóbbi ellenőrzésén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A törökszentmiklósi bolt egy családi ház udvarán üzemelt, többek között nápolyit, csipset és száraztésztát árult. Főleg olyat, aminek a szavatossága már lejárt.

A családi ház udvarán berendezett illegális boltban hűtést nem igénylő, részben helyben csomagolt élelmiszereket forgalmaztak. Az üzemeltetőnek kereskedelmi engedélye nem volt, és nyilvántartásba vételi kötelezettségének sem tett eleget. A forgalmazott élelmiszerek egy része ismeretlen eredetű, más része pedig ugyan jelölt, de minőségmegőrzési idő nélküli vagy lejárt volt.  A Nébih videóján is látszik, hogy a csipsz és a tészta is nagy zsákokban hever raklapokon a „boltban”.

Az üzemeltető áruja egy részét egy családtagja takarmányforgalmazó cégétől szerezte be. A takarmányforgalmazó vállalkozás engedélyezett módon vásárolt fel lejárt vagy gyártási selejtnek számító élelmiszereket takarmányozási célra. A termékek egy részét azonban nem állattartóknak értékesítette, hanem átadta a boltnak, hogy eladják a helyi lakosoknak.

Az árukészlet másik részét a lédig (gasztro) kiszerelésű termékek adták. Ezeket a helyszínen kisebb kiszerelésbe átcsomagolva forgalmazta a „vállalkozó”, azonban az ehhez szükséges engedéllyel sem rendelkezett.

 A Nébih szakemberei a lefoglalt termékeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható. Az érintett cégek adatai elérhetők a jogsértés listán.

Rovatok