Index Vakbarát Hírportál

Októberre halasztották a Zsolnay tagkizárási perét

2016. szeptember 1., csütörtök 19:15 | aznap frissítve

Zalaegerszegen tárgyalták a Zsolnay tagkizárási perét, amiben a két elsőbbségi részvénnyel rendelkező pécsi önkormányzat és a Pécs Holding kizárását külön-külön kezdeményezte a többségi tulajdonos - írja az MTI. A tárgyalásokat végül október 17-re módosították, ugyanis a Zsolnay képviselője újabb bizonyítékok beadására kért halasztást.

A Zsolnay egyebek mellett arra hivatkozva kérte a két kisebbségi tulajdonos kizárását, hogy a város és cége hátráltatja a Zsolnay működtetését, nem támogatta a hitelrendezését és a cég tőkeemelési törekvéseit. Szerintük a két kisebbségi tulajdonos egy konkurens cégnek akarta eladni a Zsolnayban lévő részvényeit, illetve azt állította, részben valótlan adatok alapján érte el az önkormányzat, hogy a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a Zsolnayt, ezzel csődközeli helyzetet idézett elő, és rontotta a márkanév megítélését.

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 2013. óta van Bachar Najari többségi tulajdonában. A svájci-magyar üzletember 180 millió forintért szerezte meg a 74,5 százalékos tulajdonrészt, vállalva, hogy 2014 őszéig félmilliárd forint tőkejuttatást is nyújt a gyárnak. A város és az új tulajdonos kapcsolata azonban megromlott, miután a cég a tőkejuttatást nem hajtotta végre határidőre. 

A kormány idén februárban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a manufaktúrát a csődtörvény alapján, de ehhez a fő tulajdonosi kör szerint nem volt jogalap.

A cégnél április végén a NAV eljárást indított költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával. Később a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség hatályon kívül helyezte a NAV által kezdeményezett házkutatásról és lefoglalásról   szóló határozatot. A bűnügyi zárlat alá vett árukészletét a porcelánmanufaktúra visszakapta.

A Zsolnayhoz június végén rendelt ki ideiglenes vagyonfelügyelőt a Zalaegerszegi Törvényszék, majd augusztus elején megszüntette a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. elleni felszámolási eljárást, amelyet a WHB Vagyonkezelő Kft. kezdeményezett. 

A jelenlegi többségi tulajdonos belépése előtt felvett mintegy negyedmilliárd forintos MFB-hitelt a Zsolnay nem fizette ki a tavaly augusztusi határidőre, a követelést megvásároló WHB ezért felszámolási eljárást indított, de a Zsolnay ezután teljes egészében rendezte a tartozását.

Rovatok