Index Vakbarát Hírportál

Brutális ajánlatot tett a Közgép az M4-esre

2016. szeptember 5., hétfő 08:57

A közbeszerzési pályázatokon kegyvesztetté vált Közgép a konkurenciánál 25 milliárd forinttal olcsóbban építené meg az M4-es újabb szakaszát, a visszatéréshez egy erős olasz nagyvállalattal társult – írja a Világgazdaság.

Ez azt jelenti, hogy Simicska Lajos cége a versenytársaihoz képest egyharmaddal kevesebbért építené meg az M4-es autópályának a magyar–román országhatártól Berettyóújfaluig tartó 27 kilométeres szakaszát és az arra eső műtárgyakat. 

A lap által megszerzett adatok szerint

A Közgép új partnere, az Itinera egyébként nem kispályás: az Olaszország második legnagyobb autópálya-üzemeltetőjének számító Gruppo Gavio része. A Rómában és Torinóban is székhellyel rendelkező csoport Olaszországban 1460 kilométer autópályát üzemeltet – ez a teljes olaszországi sztrádahálózat 18 százaléka –, Brazíliában pedig 1860 kilométert. 

A lap azt is megjegyzi: bár a nemrég módosított közbeszerzési törvény szerint nem feltétlenül a legjobb árajánlatot benyújtót kell kihozni nyertesként, hanem az összességében legjobb ajánlattevőt, de a Közgép–Itinera a második legnagyobb súllyal szereplő környezetterhelési értékben is a legjobb ajánlatot tette. A zászló tehát az összpontszámok alapján is a Közgép–Itinera párosnak áll, körülbelül egyötöddel előzve a legfőbb konkurenseket.

Nem ez az első eset, hogy a Közgép feltűnően alacsony árral pályázik, bár tavaly például pont a túl nagy olcsóságra hivatkozva zárták ki egy közbeszerzésből. Ezért akkor meg is  bírságolták a pályázatot kezelő BKK-t. Mindenesetre a VG cikke szerint a beruházás részletei fényében a Közgép mostani ajánlatát nehezen lehetne irreálisan olcsónak nevezni: a teljesen sík pályaszakaszt kilométerenként 2,1 milliárdért csinálnák meg.

Simicska cége egyébként anno az M4 egy másik szakaszát is elvesztette, bár ott pont nem az olcsóság, hanem a drágaság volt a gond.

Rovatok