Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő összeget költött el ellenőrizetlenül a kormány

2016. szeptember 7., szerda 10:55

A 2014-es kormány megalakításától kezdve 328,4 milliárd forintot költöttek a költségvetési tartalékból, míg 2010 óta 783 milliárd forintot szórtak ki gyakorlatilag ellenőrizetlenül – derült ki a Policy Agenda kutatásából.

A költségvetési tartaléknak fő sajátossága, hogy

Márpedig ehhez a módszerhez olyannyira előszeretettel nyúl a kormány, hogy 2010 óta havonta átlagosan 10,4 milliárdot költ el az amúgy különleges helyzetekre félretett pénzből.

A költekezés tempójának fényében pedig nem meglepő, hogy a Policy Agenda kutatása szerint a kiadások 36 százaléka előrelátható, amúgy kormányzat működéséhez szükséges dolgokra ment el, nem rendkívüli helyzetekre. 

De jutott 50,2 milliárd sportra, további 14 milliárd a határon túli programok támogatásával foglalkozó Bethlen Gábor alapnak, vagy 26,7 milliárd a Kliknek is. Amivel csupán az a baj, hogy a tartalék nem ezekre a dolgokra van, az ilyen jellegű kiadásokkal előre kellene tervezni. 

A váratlan dolgok közül természetesen a menekültválság kezelésére ment a legtöbb pénz, 33,2 milliárd forint, tehát még ez sem ért annyit, mint a sport.

Rovatok