Index Vakbarát Hírportál

Bajban a Lada gyártója

2016. szeptember 13., kedd 15:27

Az orosz állam egyharmados tulajdonában tualjdonában lévő AvtoVaznál egyre nagyobb lehet a baj . A tavalyi évet 73,85 milliárd rubeles (nagyjából 314 milliárd forintos) rekordveszteséggel hozták le, márciusban kirúgták Bo Anderson vezérigazgatót, most pedig bejelentették az MTI szerint, hogy áttérnek a négynapos munkahétre októbertől legalább négy hónapig.

Egyes modellek gyártását ugyanis vissza kellett fogni, a Lada 4x4-et már csak heti két napon gyártják, a Lada Priorát heti három, a Lada Kalinát és Grantát heti négy napon. Előzőleg egyébként februártól augusztusig is négynapos munkahét volt a cégnél, a dolgozók ilyenkor a szünnapokon csak az átlagfizetésük kétharmadát kapják meg. 

Főleg az export omolhatott össze náluk, Oroszország ugyanis próbál segíteni nekik, augusztusban 3,6 százalékkal több Ladát adtak el otthon, mint egy évvel korábban, 20,9 ezer darabot. Oroszországban egyébként a piaci részesedésük is felkúszott, már majdnem minden ötödik oroszországi kocsi valamilyen Lada. Miközben a teljes árbevételük tavaly igen komolyan, 8 százalékkal csökkent, 176,4 milliárd rubelre (nagyjából 750 milliárd forintra).

A cég új vezére francia, Nicolas Maure, aki eddig a Renault román részénél, azaz a Daciánál volt vezérigazgató. Az AvtoVaz maradék kétharmada ugyanis a Renaulté. 

Rovatok