Index Vakbarát Hírportál

Hadjáratot indít a tokiói kormányzó a túlóra ellen

2016. szeptember 16., péntek 14:50

Gyökeres változások állhatnak be Tokióban, ugyanis a város új kormányzója pénteken úgy határozott, minden közszolgának el kell hagynia a munkahelyét este nyolckor, és ennek betartatása érdekében "megelőző csapatokat" is létre kíván hozni, írja a Telegraph

A túlóra elleni harc Magyarországon talán nevetségesnek tűnhet, azonban a Koike Juriko által fontosnak talált kérdés tényleg óriási problémát jelent Japánban. Az országban a 12 órás munkanap teljesen normálisnak számít, ami Koike szerint rontja az emberek egészségügyi állapotát és csökkenti a családjukra fordítható időt.

Japánban ráadásul az ún. "szolgálati túlóra" is bonyolítja a dolgot, ami lényegében olyan plusz munkaórákat jelent, amikért az alkalmazott nem kap pénzt. Ezt már korábban is elfogadott módszernek tartották a japán vállalatok, de úgy tűnik, hogy az ország gazdasági gyengélkedése miatt egyre gyakoribbá válik, mert az emberek féltik a jövőjüket, így szó nélkül bevállalják az ingyen túlórázást.

A nagyjából 170 ezer embert foglalkoztató tokiói közigazgatás minden osztályán lehet számítani majd a megelőző csapatokra, akiknek az lesz a feladata, hogy különféle módszerekkel rábírják a dolgozókat arra, hogy elhagyják az irodát. Ilyen lesz például az, hogy a munkaidő leteltével lekapcsolják a lámpát az épületben, ami talán a legeltökéltebb alkalmazottakat is rákényszeríti arra, hogy abbahagyják a munkát. Amennyiben valaki mégsem hagyja el az asztalát 8-kor, azt a továbbiakban szigorúan szemmel tartják majd, mondta Koike. 

Emellett a városirányítás törvénnyel kötelezné a vállalati dolgozókat, hogy minden fizetett szabadságot vegyenek ki, amire jogosultak, ugyanis egy kutatás szerint a japánok ezeknek kevesebb mint a felét használják csak fel. Ezt a számot 2020-ra 70 százalékig szeretné feltornázni a tokiói kormány.

Rovatok