Index Vakbarát Hírportál

Plusz hárommillió utas érkezhet Ferihegyre

2016. szeptember 21., szerda 07:29

Decemberen kezdődik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér bővítése – mondta a Világgazdaságnak Hardy Mihály, a repülőteret működtető Budapest Airport Zrt. kommunikációs vezetője. A beruházás mintegy 5,2 milliárd forintba fog kerülni, és 2018-ban lesz kész. 

A repülőtér 2B termináljához csatlakoztatva 220 méteres új mólót építenek, ami mintegy tízezer négyzetméterrel növeli meg a 2-es terminál tranzitterületét, és a beruházással jelentősen megnő a repülőtér beszállókapu-kapacitása is. A Pier B nevű létesítménynek köszönhetően 27 új beszállókapuval és tíz új utashíddal gyarapodik a terminál (jelenleg a 2A terminálon öt, a 2B-n pedig hat ilyen híd található). Az utasmóló beton, acél és üveg kombinációja lesz, stílusjegyeiben pedig keveri az öt éve megépített SkyCourt és a régebbi 2B terminál építészeti jegyeit.

A Pier B része annak a fejlesztési stratégiának, amellyel növelik a reptér kapacitását. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér évi 11,5-12 millió utas fogadására képes, tavaly minden rekordot megdöntve csaknem 10,3 millióan fordultak meg Ferihegyen, ez nagyjából tizede a világ legforgalasabb reptere utasforgalmának. A következő években várhatóan tovább növekszik a forgalom Ferihegyen – idén már meghaladhatja a 11 milliót –, így már most hozzá kell látni a fejlesztéshez, hogy mire az utasok száma eléri az évi 11,5 milliót, rendelkezésre álljon az új létesítmény, amellyel a reptéri fogadókapacitás 15-16 millió utasra nő.

Rovatok