Index Vakbarát Hírportál

Megint befagyaszthatták az uniós számlákat

2016. szeptember 30., péntek 12:01

Újabb kétszázmilliárd forintos vitánk van az EU-val, ami miatt a számlákat az aszfaltügy után újra befagyasztották, írja a Portfolio. Azaz hiába küldünk továbbra is kifogásolt típusú uniós pénzes kifizetésekről számlát, nem biztos, hogy kifizetik. Pontosabban így az biztos, hogy most még nem. 

A vita a lap szerint azon megy, hogy mi simán kifizetjük előlegként az egyes elnyert uniós támogatások felét is biztosíték nélkül. Az uniós üzleti gyakorlat viszont inkább óvatosabb a visszaélések lehetősége miatt, és jellemzően maximum 30 százalékot fizetnek ki előlegben, ráadásul csak bankgarancia, azaz biztosíték mellett. Biztosíték nélkül pedig csak 10 százalékot, írják.

Viszont semmilyen jogszabályban nincs ez a norma leírva, tehát nehéz lesz igazságot tenni a gavallér gyakorlatunk és a nem leírt biztonsági norma közt. Lényegében az összes közlekedésfejlesztési és környezetvédelmi támogatásunkat így szórjuk ki, szóval sok pénzről van szó. Nekünk azért fontos ez a szabály, hogy minél gyorsabban minél több pénzt tudjunk kiönteni a szerencsés nyertesekre.

Rovatok