Index Vakbarát Hírportál

Alkotmánybíróság elé kerül a földtörvény

2016. október 6., csütörtök 14:39 | aznap frissítve

Felfüggesztette a bíróság másodfokon a felperes Kishantosi Ökogazdaság (Kishantos) kontra Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és Magyar Állam közötti pert szerdán és az NFA-törvény számos jogszabályának megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól - adta hírül a Greenpeace Magyarország.

A bíróság álláspontja szerint a nevezett jogszabályok az alaptörvénybe ütköznek és sértik az ENSZ alapértékeit is. Amennyiben az AB helyt ad a bíróság kérésének, a precedensértékű döntés következtében kényszerű fordulat jöhet a kormány birtokpolitikájában. 

Kishantos kálváriája 2013-ban kezdődött, amikor a nonprofit társaság által 21 éven át művelt területre kiírt állami földbérletpályázaton nem szavaztak további bizalmat a biogazdaságnak, helyettük nyolc másik ember között osztották szét a földeket. Az eset óriási közfelháborodást váltott ki, mivel Kishantos a hatalmas biogazdaság mellett nemzetközi szinten elismert, dán mintára kialakított népfőiskolát is fenntartott.

A kishantosiak már több pert is nyertek különböző állami szervek ellen, a FM-ról kimondta a bíróság, hogy hazudott az ökogazdaságról, a Kúria pedig úgy döntött, jogtalanul adták bérbe a földeket. 

Rovatok