Index Vakbarát Hírportál

Beerősödött a forint

2016. október 7., péntek 10:38

Hajnalra 307 forintról 303,5-re erősödött a forint az euróhoz képest, ami új másfél éves csúcsnak számít, írja a Portfolio. Az MNB ötből egyik ügyvezető igazgatója még tegnap is, a Budapest Economic Forumon is hangoztatta, hogy az MNB nem a saját nyereségéért dolgozik, hanem a közjóért, közönség kétharmada szerint viszont az MNB-nek vannak még eszközei, hogy simán 300 forint felett tartsa az eurót év végééig. Innen mindenesetre megtudhatja, hogy ez ugyan valószínűleg rossz egy átlagos állampolgárnak, de nagyon jó lesz az MNB nyereségének, ha tovább költhetik az olcsóbban beszerzett devizatartalékunkat. 

A dollár árfolyama is 273 forint körül mozgott reggel, a svájci frank árfolyama 278 forintig ment most le, ami szintén több mint fél éves rekord, február óta nem volt ilyen erős a forintárfolyam a frankkal szemben. Más régiós devizák is hasonlóan erősödtek, nem járunk külön utakon.

Közben az éjjel bezuhant az angol font is , 340 forint alá került, ami hároméves csúcs nekünk. Könnyen lehet, hogy Theresa May brexitet sürgető ígérete is szerepet játszott, ami szerint márciusig mindenképp életbe léptetik a híressé vált 50. cikkelyt az unióból való kilépésről.

Rovatok