Index Vakbarát Hírportál

Teljesen megveszi a Mars a Wrigley rágót

2016. október 7., péntek 16:37

A Mars óriási pénzért, 23 milliárd dollárért (nagyjából 6325 milliárd forintért) veszi át teljesen Wrigley-t, írja a Financial Times. Igazából már 2008-ban elkezdődött a felvásárlás, most csak egy opcióval kivásárolják Warren Buffet cégét, a Berkshire-t a Wigley-ből, így Mars kizárólagos tulajdonos lesz. 

Buffet szeret egyébként egy ideje nagy élelmiszeripari cégekbe fektetni, 9 százalékos részesedést tart a Coca Colában, finanszírozóként beszállt a Kraft Food és a Heinz egyesülésének finanszírozásába, ahogy a Burger King és a Tim Horton egyesülésébe is. 

A Mars a felvásárlással szélesebb édességportfóliót tud kínálni a kiskereskedőknek, az egyesült Mars Wrigley Confectionery központja pedig Chicagoban lesz. Az egész édességpiac egyébként eléggé belassult idén évi egyszázalékos globális, és 1,6 százalékos USA-beli növekedést várnak az Euromonitor adatai alapján. Összehasonlítva mondjuk kocsmapiaci értékesítéssel, ahol négyszázalékos vagy afeletti növekedés volt az elmúlt években.

Elon Musk nemrég arról beszélt, hogy a Mars elérhető, a Mondolez lehet, hogy teljesen más véleményen van. Az édességpiac legnagyobb szereplője már most is a Mars, eléggé bebetonozhatja a piacvezető szerepét ezzel a felvásárlással. Tekintve, hogy második Mondolez nemrég épp sikertelenül próbálta felvásárolni a Hershey-t, ami szintén főleg csokikban utazik.

Rovatok