Index Vakbarát Hírportál

Baromi sok pénzt keresett, aki két éve vett lakást

2016. október 19., szerda 14:41

Több mint 50 százalékkal emelkedtek a lakásárak Budapesten az elmúlt két évben, míg országos átlagban mintegy 28 százalékos volt a növekedés - derül ki a Magyar Nemzeti Bank új lakáspiaci jelentéséből. A jegybank szakértői szerint a lakásárak emelkedését támogatják a javuló munkaerőpiaci és jövedelmi kilátások, a háztartások növekvő megtakarításai és az alacsony kamatkörnyezet is. Érdekesség, hogy az ingatlan.com szintén szerdán publikált adatai szerint a fővárosi panelek 65 százalékkal drágultak ugyanezen időszak alatt, tehát arányaiban jobban kúszik felfelé panellakások ára. 

Az MNB-lakásárindex részletes területi és településtípus szerinti bontásban is mutatja a lakásárak alakulását 1990-től kezdődően. Az index szerint idén az első negyedévben a vidéki városokban átlagosan 20 százalékos, a községekben 15 százalékos növekedés volt a 2014-es év eleji értékekhez képest.

Regionális bontásban a 2008 első negyedévi válság előtti szinthez mérve Budapesten emelkedtek a legmarkánsabban, 26,8 százalékkal az árak, majd a Nyugat-Dunántúl következik 8 százalékkal, míg a többi régióban csökkenés volt, a legnagyobb Észak-Magyarországon, ahol 22,4 százalékkal mérséklődtek az árak.

Az utóbbi időben a kínálati oldalon is megindult az alkalmazkodás, az építési engedélyek megduplázódtak a tavalyi év első félévéhez képest, azonban az új építkezések elmaradnak a szükséges szinttől és megnőtt átfutás idő is az engedélyek kiadása és az átadások között. Ennek egyebek közt az építőipari munkaerőhiány az oka.

A jelentés szerint az idei első félévben a lakáspiaci hitelezés is nagymértékben bővült, az új kihelyezések volumene 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, de ebből csak 10 százalékot vettek fel új lakásokra. A jelentést bemutató sajtótájékoztatón Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója ennek kapcsán kifejtette, hogy az árak alakulása mindenképpen "szorosan figyelendő folyamat", ugyanis ha a lakásárakban buborék alakul ki, annak makrogazdasági következményei lesznek: a buborék kipukkanása után hirtelen minden lakásba fektetőnek 30-40 százalékkal kevesebb megtakarítása lesz.

Rovatok