Index Vakbarát Hírportál

Nagyon jól megy Seszták ismerősének a cégfelszámolási piacon

2016. október 20., csütörtök 09:04 | aznap frissítve

Seszták Miklós fejlesztési miniszter ismerőse kezdett tarolni a cégfelszámolási piacon, miután az állam felforgatta a sokmilliárdos piacot – derítette ki a Direkt36. Börcsök Sándor néhány éve még nem jutott komoly megbízásokhoz, az utóbbi időben azonban futni kezdett a szekér, az üzletemberhez köthető cégek sikeresek az ágazatban, amelyben csak az állam által kiválasztott cégek szűk köre tevékenykedhet, és Börcsök az egyik állami felszámolócégben is erős pozíciót szerzett.

Az üzletember a Direkt36 cikke szerint több szálon is köthető Seszták Miklóshoz, aki a felszámolási területért is felelős miniszter. 2008-ban már több közös ügyletük is volt, 2008 áprilisában a Ford-Tápl Bt. nevű kisvárdai cég – amelynek akkor Seszták volt az ügyvédje – Börcsök cégét kérte fel végelszámolónak. A felszámolóbiztos egyik cége, az Economix egy olyan helyi ingatlanhasznosítótól bérelt irodát Kisvárdán, amelynek résztulajdonosa Seszták felesége, és a telephelyhasználatról szóló iraton is Sesztákné Berecz Marianna aláírása szerepel. A lap megkérdezte Sesztákot és Börcsököt is az ismeretségükről, amelyet mindketten megerősítettek, ugyanakkor tagadták, hogy ennek bármi köze lenne Böröcz felemelkedéséhez. 

Bár korábban is vitt néhány politikailag érzékeny felszámolást, Börcsök látványos megerősödése 2014-ben kezdődött a lap szerint. Ekkor zajlott le az a kormányzati pályázat, amely során újraosztották a felszámolói jogosultságokat, és kiválasztottak 130 céget a feladatra. A jelentkezők pályázatait előzetesen a kormány egyik legnagyobb botrányhőse, Seszták Miklós vezette bizottság értékelte, és a nyertesek között több olyan van, amelyek köthetők Börcsökhöz, vagy pedig korábban az érdekeltségébe tartoztak, és olyanok is, amelyek közeli ismerőseihez köthetők.

Ezek a cégek azóta több nagy felszámolást is megcsíptek, Börcsök Sándor közeli munkatársának felszámolója végzi Demján Sándor egyik cégének, a Westend bevásárlóközpontot építő Arcadomnak a felszámolását. Ugyanez a Cég Controll nevű kft. számolja fel a rendőrségi autóban elhunyt vállalkozó, Welsz Tamás cégét is. Börcsök saját cége, az Economix pedig többek között a Figyelő kiadójának felszámolását végzi.

Közben Börcsök az állami felszámolóban, az NRN-ben is dolgozik, a Direkt36 összesítése szerint az NRN által kezelt 262 milliárd forintnyi vagyon 41 százaléka Börcsökhöz tartozik, tőle jócskán elmarad az NRN többi felszámolója. Összesen tíz kiemelt felszámolást és végelszámolást vezényel le, köztük a Quaestorhoz tartozó ETO Parkét és a Győri ETO-ét. Az NRN nem válaszolt az azt firtató kérdésekre, miért Börcsök lett a legtöbbet foglalkoztatott felszámoló, és a díjazását sem árulták el, csak annyit közöltek, hogy sikerdíj nélküli fix díjazást kapnak a felszámolók. 

Rovatok