Index Vakbarát Hírportál

Nem hagyjuk magunkat bepalizni a hitelkártyával

2016. október 20., csütörtök 07:59

Idén az első fél évben 15 százalékkal, 290 milliárd forintra nőtt a hitelkártyás vásárlások összege, míg a hitelkártyák száma évek óta 1,4 millió körül stagnál - írja a Világgazdaság.

A bankok egyre durvább ajánlatokkal próbálják hitelkártya-használatra bírni az ügyfeleiket, év végi akciók keretében akár akár 10-15 ezer forint készpénzt, vagy egyes üzletekben 20 százalékos kedvezményt is kaphat a hitelkártyát most igénylő kliens. 

A lap szerint ugyanakkor a kártyahasználók egyre tudatosabbak, miközben kihasználják a kedvezményeket, igyekeznek elkerülni az átlagosan 30 százalékot is meghaladó kamat kifizetését. A bankok azonban így is jól keresnek rajtuk, a hitelintézetek évi 45-50 milliárd forintnyi kamatot szedhetnek be az ügyfelektől, amelynek mindössze negyedét teheti ki a vásárlások utáni visszatérítés a Vg számításai szerint.

A hitel- és a betéti kártyás vásárlások forgalma is az utolsó negyedévben a legnagyobb a karácsonyi szezon miatt. Sokan az ünnepek alatt szánják rá magukat az igénylésre, de a kártyabirtokosok sokszor nem tartják meg a kártyahitelt az akciós időszakok után, az első negyedévekben 20 ezer körül csökken a kártyák száma.

Rovatok