Index Vakbarát Hírportál

Egy bűnszervezet több pénzt mosott tisztára, mint a magyar GDP

2016. október 21., péntek 09:37

A kínaiak hadjáratot indítottak a pénzmosodák ellen, a felügyeletnek pedig sikerült egy olyan illegális bankhálózatot megszüntetnie, amelyen keresztül 1000 milliárd jüannyi (azaz 41 700 milliárd forintnyi) pénzt mozgattak ki az országból, ami több mint a tavalyi magyar GDP, írta a portfolio.hu a Bloomberg híre alapján.

A pénzmosodák megszüntetése mellett a kínai devizapiaci felügyelet (SAFE) 8,43 milliárd dollárnyi (vagyis körülbelül 2374 milliárd forintnyi) devizát foglalt le. A SAFE három bank devizakereskedői engedélyét is bevonta az év elején.

A kínai jüan a dollárhoz képest 7,8 százalékot esett eddig idén, csak ebben a hónapban 1 százalékot veszített a kínai deviza az értékéből. Miközben az ország devizatartaléka stabilizálódott, a hivatalos adatok szerint 27,7 milliárd dollárnyi jüan (ami körülbelül 7804 milliárd forintnak felel meg) hagyta el Kínát augusztusban.

Ráadásul mindez még semmi a decemberi rekordmennyiségű, 170 milliárd dolláros kiáramláshoz képest. Átlagosan havi 4,4 milliárd dollár hagyta el az országot 2009-től 2014-ig. A harmadik negyedéven összesen 246 milliárd dollár hagyhatta el Kínát, míg az előző negyedévben ez a szám csak 133 milliárd dollár volt egy hongkongi elemző szerint, aki hozzátette, hogy hiába blokkolnak bizonyos csatornákat, a kereslet nem szűnik meg; új szürke és feketepiacok jönnek majd létre majd a pénz mozgatására.

A kínai devizatartalék a világ legnagyobbja, 3200 milliárd dollár körül mozog, miután tavaly és az idei év elején 323 milliárd dollárral csökkent; elemzők szerint az ország nincs devizaválságban a pénzmozgás ellenére.

Rovatok