Index Vakbarát Hírportál

Szinte az egész utca lebetegedett

2016. október 21., péntek 21:11 | hét éve frissítve

Cserélik az öreg gázvezetéket a Dob utcában. Ez még önmagában nem okozna gondot az ellátásban, de legalább egy házban a lakók kisebbségének hibájából mégis határozatlan időre kikapcsolta a szolgáltatást a Főgáz. Több száz fázó ember próbálná kideríteni, meddig tart ez még, de a VII. kerületi önkormányzat és a Főgáz nem tájékoztat, tehát most várnak, hősugárzónál melegszenek, és a lavórban mosdanak.

Fázunk, és nem tudjuk, mikor lesz újra fűtés a házban.

Nem egy hátrányos helyzetű, közmű nélküli faluszéli telepen hallottuk minden lakótól a fenti mondatot péntek reggel, hanem a belváros közepén egy 42 lakásos társasházban. Az éppen gázvezeték-felújításon áteső Dob utca 74.-es száma alatti házban kedd reggel kapcsolták ki a gázszolgáltatást, és egyelőre senki sem tudta megmondani az ott lakóknak, pontosan meddig kell kihúzniuk fűtés és meleg víz nélkül. 

Egyvalaki elrontja, mindenkinek ugrik a fűtés

Igaz, a házbeliek nem vétlenek a dologban: a szolgáltatást azért kapcsolták le, mert az épület gázrendszere néhány figyelmetlen lakó miatt nem ment át a nyomáspróbán, amelyet az új fővezetékre kapcsolódás előtt a Főgáz kötelezően elvégez. A nyomáspróbához az összes lakásban el kell zárni a gázcsapot, és a bukáshoz az is elég az is, ha a több tucat lakásból egyben ez valamiért nem sikerül − mondjuk nem érik el a külföldön tartózkodó tulajt, vagy valaki szimplán elfelejti. 

A Dob utca 74. lakói szerint esetükben három renitens lakó miatt nem jött össze elsőre a próba, a büntetés viszont más megoldás híján kollektív, aztán mindenki úgy fűti be a lakását, ahogy tudja. A péntek reggel otthon találtak nagyjából fele-fele arányban szidták gondatlan lakótársaikat és a hatóságokat a kialakult helyzetért. Segítség vagy információ eddig sehonnan sem érkezett, a vezetékcserét megrendelő önkormányzat azzal hárította a megkeresést, hogy nem illetékesek az ügyben, az ügy gazdájaként megjelölt Főgázos dolgozót pedig senki nem tudta még elérni.

Amit biztosan lehet tudni, hogy a második körös nyomáspróbáért már előre utalással fizetnie kell a társasháznak, de hogy ez pontosan mekkora összeg lesz, azt egyelőre nem közölték sem a mi érdeklődésünkre, sem a lakókkal. Ahogyan azt sem, mikor kerülhet sor a következő alkalomra, a kikapcsoláskor a Főgáz emberei csak annyit mondtak, nekik is megvan a munkarendjük, ezért legkorábban egy hét múlva lehet a visszatérésükre számítani. A lekapcsolás óta eltelt három nap, de kijelölt időpont még mindig nincs. 

A Dob utcában turnézik a nátha

Néhány lakó az utóbbi napokban kívülről szinte mániákusak tűnő módon teleragasztgatta a lakások ajtóit, hogy biztosan mindenhol legyen elzárva a gázcsap a következő nyomáspróbáig, ugyanis a közös képviselő tájékoztatása szerint az elmúlt napokban egyre rosszabb a helyzet: a fázósabb lakók elkeseredetten nyitogatják a gázcsapot, hátha mégis lehet már fűteni, de ezzel csak annyit érnek el, hogy tovább szökik a nyomás a rendszerből. A képviselet legújabb ötlete, hogy mindenki fotózza le a saját gázóráját az elzárt csappal, és ragassza ki kívülről a bejárati ajtóra ezzel igazolva, hogy nem ő nyitogatja. 

A lakók változatos módszerekkel tartják melegen a lakásukat és oldják meg a melegvizes szükségleteiket: a szerencsésebbeknek van beszerelve klíma, ami meleg levegőt is tud fújni, másoknak eleve volt otthon hősugárzó vagy olajradiátor, ami borsos villanyszámla fejében, de legalább egy-két helyiséget bemelegít. A többiek kölcsönkértek elektromos fűtőtesteket barátoktól, de olyan lakóval is találkoztunk a lépcsőházban, aki mára már betervezte a hősugárzó-vásárlást.

A fürdés már problémásabb, aki teheti, közelben lakó ismerősökhöz jár át, akinek villanytűzhelye van, fazékban melegít vizet, a gáztűzhelyesek pedig merülőforralóval próbálkoznak. Mindenesetre akinek csak zuhanyzós a fürdőszobája, annak marad a lavórban pancsolás. 

A párommal mind a ketten épp kezdtünk kilábalni a betegségből, amikor kikapcsolták a fűtést, estére már mind a ketten visszalázasodtunk. Egy olajradiátort tudtunk másnap kölcsönkérni, az legalább a hálószobát befűti

- meséli az egyik második emeleti lakó, akit pont azért találtunk otthon, mert egészségi állapota miatt nem ment dolgozni. Betegségre többen is panaszkodtak, egy fiatal nő például elmesélte, hogy a napokban esedékes műtétjét kellett elhalasztania, mert kedd óta benáthásodott. Ő még a kutyájára is kabátot ad a lakáson belül, mert a fűtött szobán kívül kb. 15 fok van bent.

 Egy másik lakó szerint már szinte

az egész Dob utca lebetegedett.

Nem október végén kéne gázvezetéket cserélni

A Főgáz és az Első Nemzeti Közműszolgáltató ugyan nem reagált az ezzel kapcsolatos megkeresésünkre, de a 74-es szám lakói és a ház közös képviseletét ellátó cég illetékesei is egybehangzóan állították: az eset nem egyedi, a Dob utcában akár tucatnyi olyan ház is lehet, ahol a lakók véletlenül megszívatták egymást a gázcsapok nyitva hagyásával a mérés idején. 

Vagyis több száz ember maradhatott határozatlan időre vezetékes gáz nélkül a fűtési szezonban. 

A Dob utcai tapasztalatok alapján indokoltnak tűnik a kérdés, hogy ha ilyen könnyen előfordulhat, hogy elzárják a gázt egy házban, akkor miért nem nyáron, fűtési szezonon kívül intézik a felújítást. A területen dolgozó építőmunkások elmondása szerint a vezetéket mindenképp ki kell cserélni, mert negyven éves elmúlt, jövőre pedig be van ütemezve egy útfelújítás, addigra ennek meg kell lennie. Kerestük az építkezést elrendelő önkormányzatot, hogy megtudjuk, miért pont a fűtési szezonra sikerült időzíteni egy olyan munkát, ami potenciálisan több száz ember gázellátását veszélyezteti, de kérdéseinkre mostanáig nem kaptunk választ. 

Hogy milyen gyakori a nyomáspróbák sikertelensége, arról hiteles információhoz nehéz jutni, a Főgáz ugyanis szintén nem reagált megkeresésünkre. A lakók közti szóbeszédben az terjed, hogy az első próbák 80-90 százalékban nem jönnek össze hasonló okokból, mint a Dob utca 74.-ben, az utcán jelenleg is folyó építkezés művezetője viszont ennél alacsonyabb arányt jelölt meg. A Főgáz alvállalkozójaként a vezetékeket cserélő Közmű-Teszt Kft. művezetője, Nagy András szerint maximum 20-30 százaléknyian lehetnek a próbán megbukó házak. 

A Dob utca 74. egyik szerencsésebb lakója, aki légkondival egészen kellemes hőfokra fel tudta fűteni a lakást, attól tart: még ha sikerül is elintézni, hogy október végéig kijöjjenek mérni, mindenki elzárja a saját gázóráját, és visszakapcsolják a szolgáltatást, akkor sincs végleg letudva a probléma.

"Azt mondták, az első nyomáspróba csak ahhoz kell, hogy a mellékvezetékre visszakapcsolják a házat, ezután jön még novemberben egy másik, ami a fővezetékhez kellene.

Ha akkor valaki megint elfelejti elzárni a csapot, akkor kezdődik az egész elölről. 

ENKSZ: Időben szóltunk

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató szombaton reagált cikkünkre. Válaszukban azt írják, 2016. március 22-én előzetesen értesítették a Dob utca 74. lakóit, illetve a közös képviselőt a várható munkákról. A munkavégzés konkrét időpontjáról a társasházat a Főgáz augusztusban és szeptemberben is tájékoztatta, ekkor közölték, hogy október 18-án és 2016. november 8-án gázszolgáltatási üzemszünet lesz. Az ENKSZazt írja: a mostani helyzet helyzet megelőzése érdekében az előírt 15 nappal helyett 43 nappal előbb tájékoztatta az érintetteket, hogy felkészülhessenek az üzemszünetre és a nyomáspróbára.

A tájékoztatás szerint a gáz visszakapcsolására jövő héten kerülhet sor: a közös képviselő legkorábban október 26-ra, szerdára tudott időpontot egyeztetni és garantálni a lakásokba való bejutást, ezért ez a legkorábbi időpont, amikor a Főgáz munkatársai a társasházban dolgozni tudnak.

Az ENKSZ közölte, hogy munkálatok összességében a sikertelen nyomáspróbák száma meglehetősen alacsony, átlagban maximum 15 százalék. A nyomáspróbák szükségesek az életveszély elkerülése érdekében, ha a csatlakozóvezeték "tömörtelen" (azaz ereszt valahol), azt a Főgáz potenciális veszélyhelyzetként kezeli. 

A munkálatok kezdésének időpontjára mindig a területileg illetékes önkormányzat, vagy közútkezelő adja meg a munkakezdési engedélyt. A közműszolgáltató azt írja, ők mindig arra törekszenek, hogy a munkálatokat a fűtési szezonon kívül végezzék el. De a nagyszámú kivitelezés lebonyolítása párhuzamos munkavégzés mellett is jelenős időt vesz igénybe, ezért előfordul, hogy egy projekt befejezése a fűtési szezon elejére tolódik.

Rovatok