Index Vakbarát Hírportál

Feleannyi kéményseprő van, mint kéne

2016. október 29., szombat 09:03 | aznap frissítve

Veszélyesen nagy a munkaerőhiány a kéményseprő-ágazatban - írja a Magyar Nemzet. Azokban a megyékben, ahol a júliustól a katasztrófavédelem vette át a kéményellenőrzési szolgáltatást, nagyjából feleannyi szakember dolgozik, mint amennyire szükség lenne. Ezért megyénként 2530 embert fel kellene vennie az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF), mondta el a lapnak Vámos Csaba, a kéményseprő-szakszervezet elnöke.

Vámos szerint a júliusi váltáskor több százan hagyták el a pályát, így ma alig akad megfelelő tapasztalattal rendelkező munkaerő a piacon. A szakszervezeti vezető állítja, felhívták az OKF figyelmét a problémára, de eddig senki nem törődött vele, inkább túlórázást rendeltek el év végéig minden szombatra a kéményseprőknek. De valószínűleg még ez is kevés lesz, és a katasztrófavédelemhez tartozó megyékben a települések negyedében elmaradhat a fűtőberendezések ellenőrzése és tisztítása. 

A lap megkérdezte a katasztrófavédelmet is a helyzetről. Hajdú Márton tűzoltó alezredes, az OKF szóvivője elmondta, megyénként eltérő a munkaerőhiány, ez azonban nem akadályozza a munkák elvégzését, a dolgozók pedig maguk dönthetnek, hogy vállalnak-e szombati túl órát. 

Az ellenőrzés ritkítása - korábbi évi egyről kétévi egyre - egyébként is növeli a fűtési balesetek veszélyét, amit súlyosbíthat a munkaerőhiány miatti csúszás. Az OKF jelenleg 17 megye 2499 településén felel a kéményseprésért, vagyis ha Vámos becslése helyes, legalább 600 településen maradhat el a kéményseprő látogatása idén. A szakmai szervezetek november 3-án ültek volna le beszélni az ágazat problémáiról, de az OKF vezetői végül lemondták a találkozót. 

Rovatok