Index Vakbarát Hírportál

Százezres bírságot kaphatnak a lusta szőlősgazdák

2016. november 2., szerda 15:57

A jövőben a hegybíró hektáronként 200 ezer forintos bírságot szabhat ki a szőlőjét nem művelő tulajdonosokra – az erről szóló törvényjavaslatot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter terjesztette a parlament elé, és a Napi.hu szúrta ki.

A mai szabályok szerit aki egy éven át nem műveli a szőlőjét, azt a hegybíró felszólítja, majd ha az illető nem reagál, akkor a növénytermesztési hatóság megtartja az ültetvény növény-egészségügyi szemléjét. Az eredmény – amennyiben növény-egészségügyi okok miatt indokolta – a kivágás elrendelése, vagy pedig növény-egészségügyi kockázat miatt hektáronkénti 200 ezer forintos bírság kiszabása.

A módosítás egyszerűbbé teszi az eljárást. Aki egy évig hagyta műveletlenül a szőlőt, azt a hegybíró felszólítja és kap 60 napot a művelés elkezdésére. Ha nem reagál ennyi időn belül, akkor a hegybíró máris küldi a hektáronként 200 ezer forintos bírságot. Ha a következő év május elsejéig sem műveli a szőlőt a tulajdonosa, akkor a bírságon túl a hegybíró ki is vágatja a tőkéit.

Hasonló sorsra jut az, aki a telepítést nem engedélyezett borszőlőfajtával vagy telepítésre fel nem használható szaporítóanyaggal végezte. Ekkor a növénytermesztési hatóság rendeli el a kivágást és szab ki hektáronként 50 ezer forintos bírságot.

Rovatok