Index Vakbarát Hírportál

Megöltek 9 ezer pulykát Békésben

2016. november 7., hétfő 13:21 | aznap frissítve

Megöltek 9000 pulykát a tótkomlósi állattartó telepen, ahol a múlt héten mutatták ki a madárinfluenza vírusát. A megbetegedés miatt Japán, Izrael és Hongkong korlátozta egyes magyar baromfitermékek importját - mondta hétfőn az országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

A kimutatott szerotípus (H5N8) kapcsán még sosem fordult elő emberi megbetegedés. A Békés megyei állattartó telep 100 százalékos állami kártalanításban részesül, ám hogy ez mekkora összeg lesz, egyelőre nem lehet tudni. 

Estére kiderült, több Európai Unión kívüli ország is megtiltotta az élőbaromfi és különböző baromfi termékek exportját az érintett megyéből vagy Magyarországról  - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn. 

Ezek az országok: a Dél-Afrikai Köztársaság, Hong-Kong, Izrael és Japán, amelyek korlátozásokat vezettek be élőbaromfira, keltetőtojásra, illetve baromfihúsra és húskészítményekre. 

Az Európai Unión belülre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és termékeket is kiszállítani - tették hozzá.

Rovatok