Index Vakbarát Hírportál

Nem jön pénz Brüsszelből

2016. november 10., csütörtök 16:29

A magyar hatóságok idén még egyáltalán nem küldtek ki költségnyilatkozatot az Európai Bizottságnak, így tehát nem is kaptunk még kifizetést Brüsszelből, pedig több százmilliárd forint a tét, derült ki a Portfolio.hu cikkéből.

Mint arról már írtunk korábban, a magyar kormány és az unió vitázik, Brüsszelnek nem tetszik az állami pályázatértékelői rendszer, a döntési mechanizmusok, a kiemelt projekteknek sorsa, az előlegrendszer és az elektronikus közbeszerzés ütemezése.

Amíg ez a vita tart, nem lehet pontosan tudni, hogy Brüsszel teljesítené-e a kifizetési igényeinket, egyelőre így inkább el sem küldjük. Helyette úgy döntött a kormány, hogy biztonsági okokból 800 milliárd forinttal megemeli a költségvetésben az uniós kifizetésekkel kapcsolatos főösszeget.

Lázár János a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy konstruktív a brüsszeli hozzáállás, arra számít, hogy a kollégák "megoldják majd a problémákat". A magyar hatóságok elküldték a tételes válaszaikat a bizottság által kifogásolt pontokra, és várják az auditjelentés előzetes szövegét. Abból látszik majd, hogy Brüsszel hogy áll a kérdéshez, és érdemes-e bepróbálkozni a költségnyilatkozatokkal.

Bár nagyon rosszul jönne az országnak, ha a vita és a helyzet elhúzódna, valójában a költségvetés most annyira jól áll, hogy elvileg még akkor sem lépnénk túl az idei kitűzött költségvetési hiánycélt, ha a teljes 800 milliárdos keretet fel kellene használnunk.

Rovatok