Index Vakbarát Hírportál

Szeretnék drágítani az olajat, de nem lesz könnyű

2016. november 10., csütörtök 12:12

Nem lesz könnyű dolga az OPEC-nek, ha tényleg korlátozni akarja a kitermelését, mutat rá jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a Portfolio.hu szerint.

Arról már írtunk, hogy az OPEC-országok megállapodtak abban, hogy a hónap végén megtartandó ülésén korlátozni fogják a kitermelést napi 32,5-33 millió hordó körül, ehhez képest a kitermelésük októberben új csúcsra emelkedett, napi 33,83 millió hordóra.

A növekedés oka részben az, hogy Nigériában és Líbiában helyreállt a kitermelés, Irakban pedig a kihozatal szintje mindenkori csúcsra nőtt. Az IEA várakozásai szerint jövőre a nem OPEC kitermelés napi félmillió hordóval nőhet, szemben az idei évre várt 0,6 millió hordós termeléscsökkenéssel.

Ez pedig azt jelenti, hogy a 2017-es év az ideihez hasonló mértékű növekedést hozhat a globális olajkitermelésben. Az IEA szerint ha nem lesz megállapodás a termeléscsökkentésről az OPEC november 30-i ülésén, akkor a globális túlkínálat az év hátralévő részében is fennállhat, ha pedig a túlkínálat jövőre is fennmarad, az akarva akaratlanul megnöveli az olajáresés kockázatát.

Rovatok